jaktak.cz

Jak připravit pečenou delikatesu z hlívy ústřičné | recept z hub

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pekáček naplněný většími kusy kořením ochucených a olivovým olejem potřených hub, cibule i česneku, které jsou následně v troubě dozlatova opečené, jsou ve svém výsledku až nebývale snadnou, rychlou, a především výtečnou delikatesou z hlívy ústřičné. Můžete ji podávat jak k vínu,  tak i jako úžasně lehkou večeři nebo oběd. Doplňte nejlépe bramborovou kaší.  

Co je potřeba

  • 1 větší trs hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 5–6 stroužků česneku
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžička sušené petržele
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

 

Krok 1

Trs hlívy dobře očistěte, seřízněte listy a řasením nahoru je vyskládejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem.

Neméně chutnou delikatesu připravíte i z běžněji dostupných žampionů.

Hlívu ústřičnou nebo hlívu plicní můžete najít na vycházce v přírodě, nebo dát přednost pěstovaným plodnicím prodávaným v obchodní síti.

Krok 2

Přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli a celé oloupané stroužky česneku.

Krok 3

Zeleninu ochuťte kmínem, libečkem i petrželkou a současně dle chuti osolte a opepřete.

Krok 4

Nakonec vše poměrně hojně zakapejte olivovým olejem. Výrazný olivový olej významně podpoří intenzitu kořeněné zeleniny.

Krok 5

Pekáček nyní přikryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) a směs pečte 20–25 minut. Poté alobal sejměte a při stejné teplotě dopékejte ještě dalších 10–15 minut.

Na kostičky nakrájená slanina přidaná do pekáčku a společně se zeleninou dokřupava opečená, přemění tuto delikatesu z hlívy na jinou  dokonalou labužnickou specialitu.

Hlívu ústřičnou můžete využít i k jiným účelům než jako potravinu. Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek. Přečíst si můžete článek zde: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-hlivu-ustricnou-pro-zdravi-recept-na-tinkturu-z-hlivy-ustricne.html

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pecenou-delikatesu-z-hlivy-ustricne-recept-z-hub.html