jaktak.cz

Jak vykouzlit pečené Red Velvet lanýže smočené v bílé čokoládě | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zakousnutí do této šťavnaté, měkké, temně růžové kuličky s příjemně svěžím tónem, navíc doplněné slastným křupnutí bílé čokolády v závěru, je opravdu okouzlujících požitkem.

Co je potřeba

Množství surovin odpovídá cca 90 drobnějším lanýžům

Na pečený korpus:

  • 2 vajíčka
  • 60 ml oleje
  • 110 ml podmáslí
  • 1 lžička octa
  • 80 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 1 sáček červeného potravinářského barviva
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžíce tmavého kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody

Na dokončení lanýžů:

  • 90 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 180 g čerstvého smetanového sýru (Lučina, žervé apod.)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 200 g bílé čokolády na ozdobení

Krok 1

V míse metličkou prošlehejte vajíčka s olejem, podmáslím a lžičkou octa.

Krok 2

Přilijte rozpuštěné, zchladlé máslo a důkladně vše prošlehejte se sypkým potravinářským barvivem, které lanýžům dodá temně růžovou barvu.

Krok 3

Do velké mísy vsypejte a vařečkou smíchejte mouku s cukrem, kakaem a jedlou sodou.

Krok 4

Do sypké směsi pak vlijte obarvenou vaječnou směs a vypracujte lanýžové těsto.

Krok 5

Na plechu vyloženém pečicím papírem vymíchané těsto vložte do předehřáté trouby na 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚ C) a pečte přibližně 25 minut.

Krok 6

Zchladlý korpus rozdrobte na jemné malé kousky, ze kterých po přidání dalších ingrediencí budete tvořit lanýže.

Krok 7

V míse k nim přilijte rozpuštěné, zchladlé máslo a vmíchejte smetanový sýr s cukrem. Vše dobře propracujte do soudržného, úžasně vlahého a krásně tvárného nelepivého těsta.

Krok 8

V dlaních pak z těsta vytvořte menší kuličky.

Krok 9

Nalámanou bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na mírný ohřev.

Krok 10

Vršek lanýžů nakonec v tekuté čokoládě omočte a nechejte zatuhnout.

Upečený korpus na lanýže, po vychladnutí potřený bílou čokoládou a následně nakrájený na řezy, je sám o sobě elegantním, chutným a neuvěřitelně rychlým moučníkem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vykouzlit-pecene-red-velvet-lanyze-smocene-v-bile-cokolade-recept.html