jaktak.cz

Jak upéct slaný šťavnatý koláč s vejci a jarní cibulkou | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Tento zelenou cibulkou zpestřený, uvařenými vajíčky obohacený a svěžím kefírem ke šťavnatosti povznesený koláč, je po snadné přípravě velice atraktivní, příjemně lehkou, přesto však chuťově plnou studenou svačinkou, stejně jako plnohodnotnou teplou snídaní.

Co je potřeba

  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 500 ml kefíru či podmáslí
  • 2 vajíčka
  • 70 g rozpuštěného vychladlého másla
  • sůl a pepř k dochucení
  • 1 svazek zelené jarní cibulky
  • 2 vajíčka uvařená natvrdo

Krok 1

V míse metličkou prošlehejte vajíčka do bělavé pěny.

Krok 2

K vaječné pěně přilijte rozpuštěné, ale zchladlé máslo, kefír či podmáslí a metličkou opět prošlehejte.

Krok 3

Následně přisypte mouku s práškem do pečiva, současně osolte i opepřete a vymíchejte v hladké lité těsto

Krok 4

Na závěr do vláčného těsta zlehka zapracujte na drobná kolečka nakrájenou zelenou cibulku a na kousky nasekaná vajíčka natvrdo.

Krok 5

Takto připravené těsto urovnejte do plechu vyloženého pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) 40–45 minut, dokud povrch koláče lákavě nezezlátne.

Upečený, jarně laděný šťavnatý koláč podávejte ještě vlažný jako sytý základ dne, nebo vychladlý coby svačinku či jiné pohoštění.

Delikátní a jako snídaňový základ unikátní je na kostičky nakrájená slanina přidaná do těsta.

Rovněž jarního nádechu dosáhnete, pokud slaný koláč obohatíte o medvědí česnek, který jej během pečení neuvěřitelně rozvoní a chuťově dokonale zvýrazní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-slany-stavnaty-kolac-s-vejci-jarni-cibulkou-recept.html