Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lyonský salát s vejci

Jak připravit lyonský salát s vejci | recept. Lyonský salát se připravuje z čerstvé zeleniny, vajec (nejčastěji „ztracených“), opečené slaniny a krutónů, vše je dochuceno lehkou olejovo-octovou zálivkou. V našem však naleznete recept na lyonský salát s vejci natvrdo uvařenými, který se Vám jistě bude hodit po Velikonocích nebo při jiné příležitosti, kdy je třeba zužitkovat vařená vejce. Postup je velmi jednoduchý a výsledkem bude jistě překvapen i odpůrce zdravé výživy. Slaninu ovšem můžete vynechat a poté bude salát lehčí i zdravější.

Co je potřeba

  • 4 hrsti listového salátu (např. ledového salátu nebo směsi různých druhů)
  • 10 cherry rajčat
  • půlka salátové okurky
  • 2 jarní cibulky
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička dijonské (případně plnotučné) hořčice
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky
  • 2 starší rohlíky nebo jiné pečivo vhodné pro přípravu krutónů
1

Rohlíky nebo jiné vhodné pečivo nakrájíme na kostičky, nasypeme je na plech vyložený pečicím papírem, přelijeme lžící olivového oleje a osolíme, případně i ochutíme bylinkami. Krutóny pečeme v troubě na 250 °C do křupava. Trvá to jen pár minut.

2

Zálivku na salát připravíme následujícím způsobem: V hrnku smícháme 2 lžíce olivového oleje se 2 lžícemi balzamikového octa a lžičkou hořčice. Vše ochutíme solí, pepřem a nasekanými bylinkami a zálivku dobře promícháme.

3

Listový salát důkladně propláchneme a pokrájíme. Taktéž rajčata, jarní cibulky a okurku omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Zeleninu vložíme do mísy a promícháme ji s připravenou zálivkou.

4

Vařená vejce nakrájíme na čtvrtiny. Na kousky pokrájenou slaninu opražíme nasucho na pánvi do zlatova.

5

Ochucenou zeleninu rozdělíme do menších misek na jednotlivé porce. Každou ozdobíme vařeným vejcem a posypeme krutóny a orestovanou slaninou.

  • Pro přípravu salátu můžete použít i jiné druhy zeleniny. Skvěle se hodí třeba ředkvičky, čekanka, kozlíček polníček, baby špenát apod.
  • Krutóny lze připravit také osmažením na kostky nakrájeného pečiva na troše másla.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit zázvorové svařené víno
Jak připravit zázvorové svařené víno | recept na domácí svařák se zázvorem. Když se dvě věci, které samy o sobě zahřejí, spojí dohromady, vznikne z to…
Jak připravit horkou Becherovku
Jak připravit horkou Becherovku | recept na horký alkoholický nápoj místo svařáku. Becherovka je plná léčivých bylinek (vlastně tedy plná zdraví, že).…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.