jaktak.cz

Jak připravit bramborový závin s povidly | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Bramborové těsto v podobě knedlíků, šišek, taštiček, rolád nebo závinů je výborné a oblíbené jídlo, které nabízí mnoho variant i improvizace. Pokud jste ještě nezkusili bramborový závin, respektive bramborovou roládu, nabízíme vám recept, při jehož realizaci zcela určitě potěšíte domácí strávníky. Jestliže máte zkušenosti s vařením bramborového těsta, pak nemůže pro vás být nic snadnějšího. Odměnou vám budou spokojení strávníci.

Co je potřeba

1 kg brambor (nejlépe varný typ, škrobovité)
hrubá mouka asi 300 gramů
2 lžíce pšeničné nebo dětské krupice
2 celá vejce
povidla jedna sklenice nebo kelímek
na posypání mák nebo strouhaný perník
moučkový cukr
3 lžíce nastrouhaných piškot nebo perníku
trochu soli
máslo na přelití

Krok 1

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme zchladnout tak, abychom je mohli loupat. Oloupené brambory necháme vychladnout docela. Potom je prolisujeme nebo na jemno nastrouháme, přidáme moukou, krupicí a dle chuti sůl. Do směsi rozklepneme dvě vejce a vše dobře zpracujeme.

Krok 2

Připravíme si náplň do bramborového závinu, a to povidla. Nejlépe bude, když je zahustíme perníkem nebo nastrouhanými piškoty. Pokud jsou povidla dost tuhá, nemusíme je zahušťovat vůbec. Výborný recept na domácí povidla ze švestek nebo jablečná povidla najdete také na JakTak.cz.

Krok 3

Na vále nebo pracovním stole si rozválíme bramborové těsto, které jsme si rozdělili na dva přibližně stejné díly. Každý díl tedy rozválíme a potřeme připravenými povidly. Rolujeme (stáčíme těsto do rolády) a konce přitiskneme k sobě. Rolky vložíme do mokrého látkového ubrousku, v případě, že bramborové těsto zřídne, závin se nerozvaří.

Krok 4

Rolky vložíme do vroucí vody a vařečkou se snažíme je nadzdvihnout ode dna. Vaříme 20 minut. Uvařenou roládu z bramborového těsta nakrájíme na plátky, nejlépe nití. Pokud budeme krájet nožem, musí být ostrý, na závin netlačíme, aby náplň nevytékala. Naskládáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, strouhaným perníkem, místo perníku to může být i mletý mák a přelijeme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-bramborovy-zavin-s-povidly-recept.html