jaktak.cz

Jak udělat nádivku do kuřete | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Nádivka do kuřete? Pečené kuře s nádivkou, brambory a kompot , to je menu doslova vonící domácí pohodou. A pro některé i vzpomínka na dobu, kdy – jak se nám zdálo – maminky neměly jinou starost, než aby všem u nedělního oběda chutnalo. V současné době už vaříme trochu jinak, přesto si na báječné nádivce ke kuřeti chceme občas pochutnat. Nabízíme recept na základní nádivku do kuřete, její varianty, návod na plnění kuřete a dále tipy, jak nádivku připravit, aniž bychom ji do kuřete dávali.

Co je potřeba

  • Suroviny podle návodu
  • Kuchyňské vybavení

Krok 1

Proč se drůbež nadívala? Proč se dělaly nádivky do kuřete? Nadívání drůbeže mělo několik důvodů, a ten, že je nádivka do kuřete dobrá, byl možná ten nejméně důležitý. Musíme si uvědomit, že pro naše předky bylo kuře sezonní vzácností. Kuřata byla jen zjara a zabíjeli se spíš kohoutci a kuřičky špatně rostlé, protože pěkná kuřička vyrostla v hodnotnější nosnici. Jateční váha kuřete byla mnohem nižší (proto se podávaly „mísy kuřat“). Aby každý kolem stolu „oblízl“, a přesto se najedl, bylo třeba maso něčím „nastavit“. Dalším důvodem byl zvyk péci drůbež vcelku. Požadavek byl, aby maso zůstalo šťavnaté, ale aby přitom bylo i dostatečně propečené. Nádivka uvnitř dutiny zajišťuje, že maso během pečení nevysychá a lze je péct potřebnou delší dobu. Šťáva z masa nasákne do nádivky a koření z ní zase trochu dodá chuť masu.

Krok 2

Máme-li dost času, připravíme si pečené kuře s nádivkou. U nás asi nejoblíbenější, a proto nejběžnější nádivka do kuřete se připravuje ze staršího bílého pečiva a vajec. Pečivo se zvlhčuje smetanou, mlékem, vývarem nebo jen vodou. Nádivka se přimastí máslem a okoření solí, česnekem a muškátovým květem nebo muškátovým ořechem. To jsou základní suroviny.

Krok 3

Na naplnění jednoho kilogramového kuřete by stačila nádivka ze dvou rohlíků (plus úměrně dalších surovin). Protože však obvykle chceme nádivky trochu víc, nakrájíme šest nejlépe tři dny starých rohlíků. Proč se v intencích prastarého vtípku „krájí tři dny staré rohlíky“? Měkké a čerstvé by v nádivce příliš rozbředly, úplně tvrdé se zase těžko rozmočí.

Krok 4

Rohlíky dáme do mísy a pokropíme je tekutinou. Může to být mléko, smetana a voda, masový nebo zeleninový vývar (z polévky, kterou právě vaříme), případně jen trocha vody. K rohlíkům přidáme čtyři žloutky (když máme malá vejce tak pět), asi čtvrt kávové lžičky soli, na dvě špičky nože muškátového květu (nebo asi desetkrát strouhneme z muškátového oříšku) a tři rozetřené, prolisované nebo nastrouhané stroužky česneku. A když máme, tak hrst sekané zelené petržele.

Krok 5

Směs na nádivku do kuřete důkladně promícháme. Kdyby byla drobivá, přidáme trochu tekutin, ale opatrně. Necháme chvíli odstát, aby pečivo dobře nasáklo tekuté příměsi. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Kdybychom měli v lednici odložené bílky (třeba po pečení koláčů a podobně), můžeme je přidat, víc šlehaného bílku nádivce neuškodí. Po částech jej vmícháme do žemlové směsi.

Krok 6

Očištěné, omyté a osušené celé kuře zevnitř posolíme. Kuchyňskou jehlou nebo kulatým ostrým dřevěným párátkem spíchneme k sobě kůži na krku, abychom kuře shora uzavřeli. Do břišní dutiny lžicí naložíme nádivku, ale necháme prostor na uzavření. Spodní díl opět buď spíchneme jehlami nebo párátky, případně je můžeme po způsobu starých kuchařek zašít silnou režnou nití.

Krok 7

Kuře posolíme i svrchu, prsíčky dolů vložíme do pekáčku, poklademe plátky másla, případně i plátky slaniny a dáme pod poklicí péci. Pečeme při 200 stupních. Musíme se připravit na to, že to potrvá minimálně hodinu a půl. Kuře občas zkontrolujeme, polijeme vypečeným tukem. Když je měkké, obrátíme je prsíčky nahoru, sundáme poklici a upečeme, aby mělo zlatou kůrku.

Krok 8

Kuře vyndáme na pracovní tácek a necháme chvíli stát, v kuřeti umístěná nádivka potřebuje chvilku na zpevnění. Mezitím výpek na dně pekáček zalijeme trochou horké vody nebo vývarem. Prováříme a seškrabujeme napečenou vrstvu ze stěn pekáče, která se v tekutině rozpustí a dochutí šťávu. Na talíř klademe kousek nádivky a odříznutý kousek masa, poléváme výpekem. Další přílohou jsou obvykle brambory, někde rýže.

Krok 9

Žemlová nádivka je tak oblíbená, že je o ní u stolu větší zájem, než co se do jedné kuřecí dutiny vejde. Proto zbylou nádivkovou hmotu vložíme do tukem vymazané a strouhánkou dobře vysypané nádoby, ve které nádivku upečeme. Volíme takový tvar pekáčku, aby se nádivka navíc vešla do trouby zároveň s kuřetem. Pro zpestření stolování (a k radosti dětí) můžeme zbylou nádivku upéct třeba ve formě na bábovku.

Krok 10

Nádivku pro její oblíbenost někdy pečeme i jako samostatné jídlo, jen tak – bez masa. Potom počítáme na jednu porci alespoň dva rohlíky. Protože nemusíme mít obavy, že hmota poteče, můžeme do takovéto nádivky dát víc vajec. Rovněž můžeme přidat další suroviny: trochu libové anglické slaniny nebo uzeného, žampiony (či trochu lesních hub), papriku.

Krok 11

Nádivkovou hmotu nemusíme jen péct. Když nemáme troubu, můžeme udělat nádivku ke kuřeti podle slovenského vzoru – vařenou. Slovenská plnka se připravuje z žemlí, vajec, drůbežích jater (pečeň) s obdobným kořením (někdy místo květu majoránka) a s notnou dávkou petrželky. Vaří se v ubrousku nebo v sáčku. Naši klasickou nádivkovou hmotu můžeme podobně zabalit do ubrousku (vyžaduje to zkušenost), a nebo – což je jednodušší, uvařit v mikroténovém sáčku nebo ve střevě na tlačenku. Jen nesmíme pevně zavazovat a nechat trochu prostoru, protože nádivka varem nabyde. Nádivku krájíme na plátky a podáváme ke kuřecímu masu jako přílohu.

  • Pečené kuře, které má především svou vlastní „kuřecí“ chuť, může někomu připadat trochu mdlé. Našim současným stravovacím nárokům by mohl víc vyhovovat jiný způsob úpravy kuřete s nádivkou. Celé syrové kuře vykostíme (viz náš návod Jak vykostit kuře), rozložíme na plát, potřeme nádivkou, opatrně stočíme, zajistíme nití nebo spíchneme a upečeme na másle. Když do nádivky přidáme hrstičku posekaných oloupaných mandlí nebo vlašských ořechů, posuneme pokrm ještě o stupínek výš. Maso je vláčnější, lépe přejme chuť koření v nádivce. Roláda se snáz porcuje – každý dostane stejný díl. Maso sníme beze zbytků a z „vyšetřené“ kostry ještě uvaříme chutnou polévku.
  •  
  • Nádivku do kuřete můžeme udělat i podle jiného receptu - třeba ořechovou (viz náš recept na ořechovou nádivku do kuřete)

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-nadivku-do-kurete-recept.html