jaktak.cz

Jak si připravit snídani, pokud chcete zhubnout | tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak si připravit snídani, pokud chcete zhubnout | tipy. Snídaně by měla být základním jídlem dne. Pokud se dobře nasnídáte, nebudete mít přes den „vlčí hlad“ a tendence k přejídání. A jak zdravě a dietně snídat? To Vám poradíme v následujícím článku, kde naleznete tipy, jak připravit slanou i sladkou snídani, pokud chcete zhubnout.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Slaná snídaně nemusí znamenat pouze rohlík či chleba s máslem apod. I snídaně může být připravena z rozmanitých ingrediencí, které je dobré střídat jednak kvůli různým výživným látkám obsaženým v různých druzích potravin, jednak také z toho důvodu, aby se Vám snídaně tzv. nepřejedla. Snadno byste pak mohli sklouznout ke konzumaci nezdravých či kalorických potravin.

Krok 2

A co si připravit k snídani slaného?

Ideální potravinou pro přípravu lehké snídaně jsou vejce, která obsahují bílkoviny, vitamíny, minerály a zdraví prospěšné tuky. Nejdietnější úpravou je vejce uvařené naměkko či natvrdo doplněné celozrnným pečivem. Vyzkoušet můžete i omeletu připravenou na velmi malém množství rostlinného oleje.

Krok 3

Vhodné jsou také nepříliš tučné druhy sýrů. Zvolit můžete třeba cottage cheese a opět jej doplňte celozrnným pečivem.

Krok 4

Celozrnné pečivo můžete podávat také potřené tvarohovým sýrem a pokladené plátky kvalitní šunky a sýra. Přidat můžete i čerstvé bylinky či klíčky. Slanou snídani vždy doplňte čerstvou či kvašenou zeleninou.

Krok 5

A co zvolit jako sladkou variantu snídaně?

Zapomeňte na toast z bílého pšeničného chleba namazaný máslem a džemem. Taková snídaně Vám nic dobrého do organismu nepřinese. Zkuste raději řecký jogurt nebo tvaroh smíchaný s 2 lžícemi lněného oleje nebo čerstvě nadrcených lněných semínek, přidejte čerstvé ovoce, 2 lžíce datlového nebo jiného sirupu, ořechy, chia či jiná semínka a kustovnici čínskou.

Krok 6

A v neposlední řadě si můžete připravit obilnou kaši. Použijte libovolné obilné vločky, ovesné či klidně bezlepkové (např. rýžové, jáhlové, kukuřičné, apod.) Vločky nasypte do misky a nalijte do ní horkou vodu či mléko (kravské či rostlinné) asi 1 centimetr nad úroveň vloček. Vločky nechte asi 7 minut odstát, poté kaši můžete dochutit medem či rostlinným sirupem, ovocem, rozinkami, ořechy, skořicí apod.

Zkusit můžete také kuskus na sladko podle našeho receptu. Postup naleznete zde: Jak připravit kuskus na sladko | recept.

  • Vejce si k snídani dopřávejte ideálně 1-2x týdně.
  • Před snídání vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou, to pomůže zrychlit metabolismus. Další tipy, jak „nastartovat“ metabolismus naleznete zde: Jak „nastartovat“ metabolismus po Vánocích.
  • Pokud si jednou za čas dopřejete smaženou koblihu nebo jinou kalorickou sladkost, samozřejmě se nic nestane. Po celý den se trochu více hýbejte a hlavně si nic nevyčítejte, nic se nemá přehánět.

Lněný olej je třeba skladovat v lednici, proto pozor na to, kde jej kupujete. Měl by být uskladněn po celou dobu v chladu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-pripravit-snidani-pokud-chcete-zhubnout-tipy.html