jaktak.cz

Jak pečovat o poškozené konečky vlasů

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Krásné, udržované vlasy jsou chloubou každé ženy. Čím jsou však delší, tím jsou náchylnější na vznik roztřepených konečků. Jak o vlasy pečovat, abychom se tomuto problému vyhnuli?

Co je potřeba

  • kvalitní hřeben
  • kvalitní kartáč na vlasy
  • kadeřnické nůžky
  • kondicionér

Krok 1

Vlasy jsou v takovém případě obvykle už na první pohled dole prořídlé, nestejné délky. V místech, kde jsou vlasy hodně namáhány a roztřepí se, se často odlomí, a proto jsou kratší. Hodně narušené konečky už dost dobře zachránit nejdou, a proto je dobré je odstřihnout. K tomu jsou vhodné kadeřnické nůžky. Nepoužívejte žádné tupé domácí nůžky, jinak vlasy ještě více poškodíte. Zastřihněte je tak, aby byly ve stejné délce, zhruba centimetr nad poškozením.

Jak si sama ostříhat vlasy do moderního střihu – návod ZDE

Krok 2

Velkou péči věnujte mytí, česání i sušení vlasů. V každé z těchto fází se k nim chovejte šetrně. Při mytí šampon jemně napěňte, dbejte na důkladné opláchnutí. Přebytečnou vodu z vlasů jemně vytlačte pomocí ručníku, ale vyvarujte se tření a násilného mnutí.

Krok 3

To samé platí pro rozčesávání. Nespěchejte. Nejprve vlasy prohrábněte několikrát rukama, aby se od sebe oddálily jednotlivé prameny. Sáhněte raději po hřebenu, který má řidší zuby, umělohmotné často elektrizují, takže zkuste třeba dřevěné. Ideální pro pravidelné rozčesávání jsou takzvané „kančáky“, což jsou kartáče s kančími chlupy.

Krok 4

Vyhýbejte se prudkému sušení, to vlasům neprospívá. V zimě vyžadují maximální péči. Vzduch doma a v kancelářích bývá suchý. Vlasy trpí i tím, že je vystavujeme velkým teplotním výkyvům: doma teplo, venku zima. Navíc nosíme čepici, což konečkům také moc neprospívá. Často kvůli čepicím a šálám elektrizují, a to vše vede k jejich vyšší křehkosti a lámavosti. Pomohou olejové zábaly. Aplikujte je buď po mytí vlasů nebo na noc a pokaždé je dobře opláchněte.

Jak na vlasové zábaly – návod ZDE

Krok 5

Pokud jde o účesy, volme takové, aby vlasy nebyly příliš namáhané a utažené gumičkou. Culík by měl být raději volnější. Kdo má vlasy dlouhé, je lepší je na noc rozčesat a splést do pohodlného copu.

Jestliže jste náchylní na roztřepené konečky, vyvarujte se takové délky vlasů, kdy přijdou do kontaktu s okrajem límců zimního oblečení. Volte buď kratší střih nebo takový, aby vlasy volně splývaly a neodíraly se.

Pokud si vlasy dáváte do culíku, gumičku moc neutahujte

Vlasy vždy zastřihněte vhodnými kadeřnickým nůžkami

Nepoužívejte tupé nůžky, mohly by konce vlasů ještě více poškodit

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-poskozene-konecky-vlasu.html