jaktak.cz

Jak udělat domácí žloutkové věnečky | recept z odpalovaného těsta

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí žloutkové věnečky | recept. Věnečky s krémem patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější cukrářské výrobky. Kvalitní věneček z poctivých surovin není zrovna levný, a tak se výrobci snaží vycházet vstříc spotřebitelům vyžadujícím co nejnižší cenu. Je to bohužel na úkor kvality a především chuti. Přitom udělat si domácí žloutkové věnečky není zas tak složité. Podle našeho návodu se vám to určitě podaří a upečete si je pokaždé, když na ně dostanete chuť.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 ml vody
  • 90 g tuku (máslo, sádlo, olej, Omega)
  • špetka soli
  • 4 celá vejce
  • 140 g hladké mouky

Krém:

  • 750 ml mléka
  • 80 g Maizeny (vanilkový pudink, Zlatý klas)
  • 4 žloutky
  • 150 g krupicového cukru (upravte podle sebe)
  • vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • moučkový cukr na poprášení nebo poleva

Krok 1

V nádobě se širším dnem přiveďte do varu vodu s tukem. Nezáleží na tom, jaký tuk vyberete, ale korpusy zhotovené z těsta s olejem jsou lesklé. Vyzkoušela jsem všechny tuky uvedené v rozpisu surovin, na žloutkové věnečky jsou vhodné všechny, takže záleží na vašich preferencích.

Krok 2

Jakmile se tuk rozpustí (neplatí pro olej) a voda začne vřít, vsypte hladkou mouku se špetkou soli a vařečkou míchejte – odpalujte. Správně vypracované těsto se nechytá nádoby ani vařečky, po čase bude mít tvar hladké hroudy. Správné propaření těsta je pro zdařilý výrobek (nejen pro žloutkové věnečky) zásadní. Málo propařené těsto obsahuje moc vody a při pečení se trhá. Přepálené těsto obsahuje vody naopak velmi málo a korpusy by byly tvrdé. (Nebojte se, není to vůbec tak složité, jak to vypadá).

Krok 3

Těsto nechte vychladnout a poté do něj zašlehejte postupně (po jednom) celá vejce. Další vejce přidejte až tehdy, je-li předchozí dobře zašleháno. Těsto můžete zpracovávat ručně, avšak kuchyňská technika vám práci značně zjednoduší. Hotové odpalované těsto je tuhé a táhne se podobně jako žvýkačka.

Krok 4

Věnečky se budou péci na nízkém plechu. Abyste měli všechny stejně velké a netroufnete-li si je vykroužit „od ruky“, naznačte si jejich tvary pomocí sklenice, jejíž okraj namočíte v mouce a poté obtisknete na vymaštěný plech. Plech vymazávejte tuhým tukem, ale pozor, jen tenkou vrstvou

Krok 5

Těstem naplňte cukrářský pytlík s hvězdicovou trubičkou a vykružte věnečky podle naznačených šablon. Těsto je poměrně tuhé a jestliže nevlastníte cukrářský pytlík, raději si ho zajděte do obchodu koupit. Sáčky z mikrotenu praskají. (Pamětníci budou pamatovat, že dříve se používaly vymyté sáčky od mléka). Plech s věnečky vkládejte do vyhřáté trouby na 220 °C. Pečte je při této teplotě 20 minut, poté teplotu snižte na 190 °C a dopékejte asi 10 minut. Správně upečený domácí věneček nesmí být uvnitř mazlavý. Během pečení neotvírejte troubu, těsto by „spadlo“. Upečené korpusy budou mít zlatohnědou barvu. Po upečení je nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.

Krok 6

Ve 150 ml mléka rozšlehejte žloutky. Zbývající mléko uveďte do varu, přidejte cukr promíchaný s Maizenou, pudinkovým práškem nebo Zlatým klasem a vanilkou, krátce povařte a lehounce vychladlou směs (80 °C) přilijte za stálého míchání ke žloutkům v mléce. Žloutky se nesmí vařit, srazily by se. Směs nechte vystydnout a pak vyšlehejte s máslem. Pro hezkou vůni můžete přidat trochu rumu. Všechny součásti krému musí mít přibližně stejnou teplotu, aby se krém při šlehání nesrazil.

Krok 7

Korpusy rozřízněte na poloviny pilkovým nožem a spodní část nastříkejte krémem. Pak zlehka přiložte horní díl a posypte moučkovým cukrem nebo polijte bílou polevou s rumovou příchutí. Skladujte v chladu. Ať vám chutná!

Polevy na cukrářské výrobky, a to nejen na domácí žloutkové věnečky, si můžete vybrat na této stránce: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-ruzne-druhy-sladkych-polev-recept.html

Korpusy z páleného těsta se dobře mrazí, mohou být v mrazničce připraveny k pozdějšímu využití.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-zloutkove-venecky-recept-z-odpalovaneho-testa.html