Korpus na dort | recept. Dorty se připravují na slavnostnější příležitosti, různé rodinné oslavy nebo svátky. Dort si samozřejmě můžete objednat v cukrárně nebo u známé cukrářky. Já vám ale nabízím starý recept, ještě po mé babičce, která se narodila v roce 1901. Upravila jsem jen množství cukru, kterého bylo v receptu zbytečně mnoho. Korpus se vždy povede. Má výraznou ořechovou chuť. Plnit ho můžete různými druhy krémů. Ořechy mohou být použity vlašské i lískové. Naším rodinným favoritem je jednoduchý dort z vlašských ořechů, politý čokoládou a plněný máslovým ořechovým krémem.
Co je potřeba
4 celá vejce
200 g cukru
10 polévkových lžic studené vody
200g polohrubé mouky
kůra z 1 citronu
½ balíčku kypřícího prášku
100 g strouhaných ořechů
1
Oddělíme žloutky od bílků a dáme každé zvlášť. Bílky budeme šlehat do pevného sněhu. Abychom takový sníh vyšlehali, nádoba na bílky nesmí být mastná nebo se zbytky vody a je důležité, aby bílek byl bez sebemenšího kousku žloutku.
2
Žloutky třeme s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Cukr volte krupicový, pomůže žloutky hezky napěnit. Když je cukr rozpuštěný, přidáváme střídavě lžíci mouky a studené vody. Část mouky promícháme s kypřícím práškem a strouhanými ořechy. Přidáme ji nakonec.
3
Ušleháme sníh, který musí být pevný. Pevný sníh je lesklý, tvoří špičky a nevypadne z nádoby, otočíte-li ji dnem vzhůru. Sníh přidejte k utřené směsi a zlehka ho do ní zapracujte. Vařečkou ho obracejte do těsta, nemíchejte moc prudce, aby sníh neklesl.
4
Těsto vložte do vymazané a vysypané dortové formy, stěrkou uhlaďte povrch a v předem vyhřáté troubě upečte. Prvních 15 minut pečte při 180 °C, pak teplotu snižte na 150 °C a dopečte. Dort se peče asi 45 minut. Špejle zapíchnutá do středu, musí zůstat suchá. Po upečení nechte několik málo minut ve formě vychladnout a pak opatrně korpus vyklopte. Před další úpravou musí být vychladlý.
Pruhovaný chlebíček | recept. Někdy není chuť ani čas na složitější pečení a přesto musíte rodině nějaký moučník upéci. Pro tyto případy se hodí rychl…
Staročeský medovník | recept. Medovník je staré slovanské pečivo z medových plátů a krému. Na venkově, zejména rodiny včelařů, ho pekli podle rodinnýc…
Srnčí hřbet s tvarohovou náplní | recept. Moučníky s tvarohem vydrží dlouho vláčné. Tvarohová náplň je šťavnatá a můžeme ji pokaždé jinak ochutit. Mís…
Zapečené třešně v perníku | recept. Když je nadúroda třešní, přijde vhod každý nový recept na jejich zpracování. Letos jsem poprvé zkusila tento rychl…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku