Přejít k hlavnímu obsahu

Jak jednoduše upéct vláčný a voňavý perníkový jablečník

Jak jednoduše upéct vláčný a voňavý perníkový jablečník

Ať už perníkový jablečník či jablečný perník, každopádně jednoduchý moučník, který je spojením dvou vláčných a voňavých moučníků, tedy perníku a jablečníku. Toto jednoduché spojení okouzlí nepřekonatelnou vláčností, která je typická především u jablečných moučníků, ale také nesmírnou vůní perníkového koření oceňovanou zejména u klasických litých perníků.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete vláčný a voňavý perníkový jablečník na plechu velkém 30×40 cm

Těsto:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce tmavého kakaa
  • 1 lžíce čokoládového pudinkového prášku
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 200 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce majonézy

Dále potřebujete:

  • 5 velkých jablek (3 do těsta + 2 na ozdobení)
1

Vláčné a voňavé lité těsto na tento perníkový jablečník připravíte opravdu během krátké chvíle a až překvapivě jednoduše, navíc v jedné velké míse. V té nejdříve promíchejte veškeré suché suroviny potřebné na vláčné a voňavé lité těsto. Tedy mouku, vanilkový i moučkový cukr, tmavé kakao, pudinkový prášek i kypřící prášek do perníku a sypkou směs současně provoňte perníkovým kořením.

promísení sypkých surovin perníkového jablečníku
2

Do promísené sypké a v této chvíli zatím jen perníkové směsi přidejte zvláčňující složky těsta, tedy mléko, olej, vajíčka i netradiční majonézu a vše důkladně promíchejte do vláčného litého těsta.

přidání zvláčňujících složek do sypké směsi perníkového těsta
3

Nyní hladké perníkové těsto doplňte šťavnatými, oloupanými a nahrubo nastrouhanými jablky, přičemž použijte pouze 3 jablka, zbylá dvě odložte na později.

přimíchání šťavnatých, nahrubo nastrouhaných jablek do litého těsta
4

Takto připravené perníkovo-jablečné těsto vlijte do velkého plechu vyloženého pečicím papírem a jeho povrch ozdobte na plátky nakrájenými jablky, které dle chuti oloupejte či nechejte se slupkou.

Ozdobený perníkový jablečník pak přesuňte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 35–40 minut. Před vytažením moučníku z trouby ověřte propečení zapíchnutou špejlí do středu těsta. Vytáhnout ji musíte suchou, bez vlhkých a lepivých drobečků.

Vychladlý perníkový jablečník pak krájejte na klasické řezy, v nichž si dopřejte úžasnou chuť a vůni perníku spojenou s vláčností jablečníku.

ozdobení a upečení perníkového jablečníku

Tipy

  • Perníkový jablečník může být ještě jednodušší a rychlejší, než je výše uvedený. A to v případě, že povrch perníkovo-jablečného těsta neozdobíte kousky jablek, ale na plechu upečete jen lité těsto, které po vychladnutí ozdobíte čokoládovou polevou. A to například touto, ledovými kaštany obohacenou:
  • Ve 30 gramech másla rozpusťte 100 g čokolády na vaření a tyčinku ledových kaštanů (klasických hořkých bez příchutě). Jakmile se čokoládová směs rozpustí, přidejte 2–3 plné lžíce tučné zakysané smetany. Polevou pak potřete vychladlý perníkový jablečník a nechejte v lednici zatuhnout.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct jablečné šneky | recept
Jak upéct jablečné šneky | recept
Jak upéct jablečné šneky | recept. Šneky z kynutého těsta plněné letními jablky jsem dělala poprvé. Asi vás, stejně jako mě, v seznamu ingrediencí zar…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.