Co je potřeba

Viz další kroky

1

Chřest je velmi zdravá vytrvalá zelenina, která se sklízí od dubna do června. Pro jeho pěstování vyberte slunečné a chráněné místo. Nejlépe se mu daří v lehké, propustné, hlinitopísčité půdě promíchané s kompostem.

2

Chřest se sází v dubnu. Na podzim předem důkladně přeryjte do hloubky alespoň 50 centimetrů a půdu přivápněte na pH 6 až 6,5.

Sazeničky chřestu si můžeme vypěstovat doma ze semínek nebo si je koupit již narostlé (což Vám doporučujeme, neboť vypěstování sazeniček může být poměrně náročné). Předpěstované rostliny zasadíme do řádku hlubokého asi 30 centimetrů.

V případě, že chceme vypěstovat bílý chřest, na vyrůstající rostlinky postupně vršíme zeminu do výšky 30 centimetrů a zakryjeme ji černou fólií.

3

Rostlinu po celou dobu pravidelně zaléváme, odplevelujeme a přihnojujeme.

Výhonky po dobu 2 let nesklízíme, aby rostlina dostatečně zesílila. Chřest sklízíme až ve 3. roce následujícím způsobem: Při sklízení bílého chřestu nejprve opatrně rozhrneme hrůbky zeminy a bílé výhonky v délce výšky hrůbku odřízneme. Hrůbek poté opět přihrneme a sklízíme takto až do půlky června. Po sklizni necháme hrůbky rozhrnuté.

Výhonky zeleného chřestu (asi 15centimetrové) se odřezávají přímo u země.

4

Na podzim, jakmile rostlina uschne, ostřihneme ji u země a přihnojíme ji kompostem.

5

A jak chřest dále zpracovat?

Bílý chřest má jemnou chuť a křupavou konzistenci, zelený chřest pak má výraznější chuť a také více cenných látek. Na trhu se objevuje také nafialovělá varianta, která má nahořklou příchuť.

6

Výhonky bílého chřestu před použitím omyjte a oloupejte (začněte loupat asi 2 centimetry pod hlavičkou). U zeleného a fialového chřestu stačí oloupat pouze spodní třetinu.

Bílý chřest se vaří 8 – 12 minut, u zeleného postačí 8 minut. Chřest můžete také grilovat, dusit, zapékat či smažit. Chřest můžete podávat s holandskou omáčkou, s vepřovou panenkou (případně jiným druhem masa či rybou), se šunkou a sýrem nebo z něj připravit salát, polévku či rizoto, apod.

Tipy

Pokud necháte bílý chřest před konzumací několik hodin na světle, zezelená a stane se kombinací křehké chuti a potřebného chlorofylu.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
2.5
Average: 2.5 (2 votes)