1

výběr místa
Polohu zahrady vybírejte spíše otevřenou, ale ne zase tak otevřenou, aby byla ohrožena větry. Menší větry mohou snižovat sklizeň zeleniny, silnější větry pak mohou zničit celou úrodu. Pokud je vaše zahrada situovaná na otevřeném prostoru, kde fouká vítr, ještě není vše ztraceno. Ochránit svou zeleninovou zahrádku můžete různými typy větrolamů, např. živými ploty, plůtky nebo zábrany z proutí. V blízkosti vaší zeleninové zahrádky se nedoporučují stromy, z nichž může kapat voda, nebo budovy, které házejí velký stín.

2

rozmístění zeleniny
Závisí na vás, jakou zeleninu, chcete pěstovat, a kolik na to máte na své zahradě prostoru, poté je nutné zvážit i umístění zeleniny jako takové. Pár tipů na její rozmístění: Trvalé typy zeleniny si držte na okraji zahrady všechny na jednom záhonu, protože se neúčastní osevního postupu a zjednodušíte si tím práci. Bylinky pěstujte na speciálním záhonu blízko kuchyně, abyste je měli hned po ruce, až je budete potřebovat. Při rozmístění zbytku zeleniny myslete i na to, aby se sklízela postupně.

3

záhony, nádoby nebo řádky?
Zeleninu můžete pěstovat třemi různými způsoby: a) v dlouhých řádcích, mezi nimiž si necháváte širší prostor, abyste k nim měli snazší přístup, b) záhonovým systémem nebo c) v nádobách. Záhonový systém je asi nejoblíbenějším způsobem pěstování zeleniny. Tvar záhonu je libovolný, někdo upřednostňuje menší čtverce, k nimž se dostanete ze všech stran, jiný raději vytváří dlouhé úzké záhony, další vytváří okrouhlé záhony. Záleži čistě na vás. Důležité je ale, abyste měli k zelenině na záhonu vždy možný přístup z cestičky, kterou je třeba udržovat bez plevelu.

4

úrodnost půdy
Ideálním typem půdy je půda bohatá na živiny, která podporuje život žízal nebo mikroorganismů. Důležité je, aby byla dobře provzdušněná a měla drobtovitou strukturu. Taková půda se dobře obdělává i v nepříznivých podmínkách. Ideální půda by měla být dobře propustná, neměla by zadržovat vláhu a měla by být slabě kyselá.
V případě, že vaše půda je trochu více písčitá, nebo naopak jílovitá, nic si z toho nedělejte. Všechno se dá spravit dobrým hnojivem. Málokdo má to štěstí, aby začal pěstovat zeleninu v ideální půdě. Pravidelným hnojením ale kvalitní půdu časem docílíte.

5

klimatické podmínky
Rostliny je možné rozdělit na chladuvzdorné a teplomilné. Většina košťálovin, některé cibuloviny, stonkové a řapíkové zeleniny nemají rády vysokou teplotu. Naproti tomu např. rajčata vysokou teplotu vyžadují a hynou při teplotách nižších. Je tedy třeba zvážit, jakou zeleninu byste rádi pěstovali a jestli to poloha vaší zahrady vůbec umožňuje.

Tipy

Zkuste osevní postup, při kterém se zelenina pěstuje na jednotlivých plochách v určitém pořadí následných let. Je třeba seznámit se s tím, jak které rostliny rostou a každému typu zeleniny přidělit určitý záhon. Do plánu je potom dobré si napsat, které rostliny byly na záhonu vloni, které je vystřídají letos a které plánujeme příští rok.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno