Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně dávat spropitné | rady

Jak správně dávat spropitné | rady. Spropitné, dýško, tringelt – na Západě standard, v České republice fenomén, který bohužel stále často budí rozpaky. Jak velkou částku věnovat obsluze za příjemné chvíle strávené v jejich restauraci či hotelu? Nikdo nechce dávat na spropitném zbytečně mnoho peněz a zároveň nechceme být považováni za neslušné zákazníky. V článku si proto povíme, jaká výše spropitného je vhodná na naše české poměry tak, abychom byli spokojeni my, zákazníci, ale zároveň i pracovníci restaurace nebo hotelu. A dozvíte se také, jak to s dýšky chodí jinde ve světě.

Co je potřeba

Slušné vychování

1

Obsluhu restaurace, poslíčky, šikovnou kadeřnici a jiné pracovníky ve službách můžeme odměnit několika korunami navíc k ceně, kterou nám účtují za poskytnuté služby. Spropitné je jakýsi dík za to, že se o nás po celou dobu starali. Dáme tak najevo, že jsme byli s jejich péčí spokojeni a že jsme se u nich cítili příjemně. Dávání spropitného je sice dobrovolné, ale v současné době jde o výraz slušnosti a správného vychování. O tom svědčí i to, že se o spropitném zmiňuje ve svých slavných knihách o etiketě nejznámější český gentleman Ladislav Špaček – odborník na slušné chování. Přesto, pokud nejste spokojeni s obsluhou, můžete být na spropitném skromní. V případě velké nespokojenosti nemusíte dýško dávat vůbec.

2

Asi nejčastěji se setkáváme se spropitným při placení účtů za večeři, oběd či pohoštění v restauracích. Takové spropitné se počítá procentuálně z částky, kterou máme zaplatit za objednané jídlo či pití. V České republice se jedná o minimálně 10 %. Můžete obsluhu obdařit i 15 % z celkové částky na účtu při velké spokojenosti. Při placení účtu v restauraci tedy počítejte zhruba deset korun na každou účtovanou stokorunu.

3

V současné době je slušností dávat spropitné už i v lepších českých hotelech za pokojské služby, donášku kufrů či přeparkování auta. Výše se pak obvykle pohybuje kolem padesáti korun nebo dvou eur. Spropitné za hotelové služby jsou běžné také v zahraničí, především v Americe a v arabských státech. V bohatém Abu Dhabi či Dubaji počítejte se spropitným dokonce kolem deseti eur. Arabové pracující v hotelových službách někdy za svou práci nedostávají vůbec žádný plat. Zaměstnavatel jim poskytne pouze stravu a oděv. Jejich výdělek je tak přímo závislý na štědrosti zákazníků. Odtud tedy tak vysoké částky na spropitném v arabském světě.

4

Pokud jedete do zahraničí, vždy si nastudujte alespoň základní (etické) informace o dané zemi. Servírky a číšníci například v Americe pobírají za svou práci minimální mzdu, spropitné tam proto obvykle představuje jejich další příjem. Dýška v New Yorku nebo L. A. tak obvykle činí minimálně 20 % z účtované částky. V některých zemích (Dánsko, Finsko aj.) je spropitné zahrnuto už v ceně na celkovém účtu, v tomto případě už tedy není třeba dávat spropitné navíc při placení. V Asii si se spropitným nemusíte lámat hlavu vůbec, Asiaté dýška zpravidla nepřijímají. Buďte v tomto ohledu důslední a zvyklosti dané země si opravdu pečlivě nastudujte. Peníze, které věnujete na spropitném, započítejte do plánovaných nákladů na dovolenou.

5

Dnes je běžné uhradit útratu v restauraci i za hotelové služby prostřednictvím platební karty. To, že účet zaplatíte bezhotovostně, ale neznamená, že jste se chytře vyhnuli placení dýška. Pokud platíte účet v restauraci platební kartou, je vhodné dát spropitné v odpovídající výši přímo obsluze v hotovosti. Pokud jste tedy byli s péčí spokojeni, dejte pár mincí či bankovku přímo do rukou pracovníků, kteří se o vás starali, a běžnou útratu zaplaťte kartou. Placení spropitného můžete provést také přímo připsáním částky na bankovní účet při platbě kartou za útratu tak, že pracovníkům řeknete částku navýšenou o dýško nebo její výši napíšete na donesený účet obvykle do určené kolonky. Obsluha, která se o vás celou dobu starala, však v tomto případě ze spropitného neuvidí nic. Proto je obvykle doporučováno platit kartou útratu, ale spropitné dát v hotovosti přímo obsluze.

Tunisané běžně dávají spropitné v podobě drobných dárků, nikoli v penězích. V Japonsku byste spropitným urazili, zde na dýškách ušetříte.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uschovat peníze na dovolené | rady
Jak uschovat peníze na dovolené | rady. Jak snížit riziko ztráty hotovosti a jiných cenností, případně co nejvíce ztížit práci kapsářům? Když se budet…
Jak úsporně topit plynem | rady
Jak úsporně topit plynem | rady. Zemní plyn celá řada českých domácností využívá nejen k vaření, ale i k vytápění. Bohužel nepatří zrovna mezi ty nejn…
Jak si pořídit reklamu na auto | rady
Jak si pořídit reklamu na auto | rady. Máte auto a zdá se vám jeho provoz den ode dne dražší? Existuje možnost, jak si na sebe může automobil (při)vyd…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.