Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zavařovat švestkový kompot | recept

30. Srpen 2014

Švestkový kompot? Když se úroda švestek vydaří, je dobré si ovoce uchovat. Švestky přijdou vhod na podzim i zimu. Stačí sáhnout do spíže. Kromě švestkových povidel nebo zpracování do koláčů a buchet švestky ze zahrádky najdou uplatnění v domácím kompotu. Bez éček a jiných přidaných látek. Jak udělat domácí švestkový kompot? Velice snadno. Vodu s cukrem svaříme a roztok necháme vychladnout. Okapané švestky rozdělíme do čistých sterilovaných sklenic na zavařování. Švestky ve sklenicích zalijeme prochladlým cukerným nálevem. Zavíčkujeme a uzavřené zavařovací sklenice se švestkami sterilizujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Švestkový kompot uchováme na tmavém a chladném místě.

Co je potřeba

2,5 kg omytých švestek zbavených stopek
500 g krupicového cukru
1,5 l vody

Autor: chorche
Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo ovoc…
Broskvový kompot | návod jak zavařovat broskve. Mít v zásobě broskvový kompot je pro kuchaře malá výhra. Upotřebení broskvového kompotu je široké a za…
Švestky jsou ovocem babího léta, nejenže jsou velmi chutné, ale obsahují i spoustu vitamínů a blahodárných látek. Konzumace švestek vám může pomoci s…