jaktak.cz

Jak uvařit těstoviny, aby i rozený Ital smekl klobouk | rady a tipy do kuchyně

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

„Těstoviny vložte do vroucí osolené vody, zamíchejte a vařte dle času uvedeného na obale“ – tak zní návod na sáčku s těstovinami. Celkem jasné a bezproblémové, že? Než ovšem dojde na praxi. Pak začnou vyvstávat otázky typu: Jak velký hrnec? Kolik vody? A soli? Míchat? Jak dlouho vařit? Přiklopené či odklopené, a mnoho dalších. Nakonec zjistíte, že uvařit těstoviny není zase až taková sranda. Proto vám prozradíme pár tipů, kterých je dobré se držet, abyste si těstoviny vychutnali tak, jako by je vařil sám Ital.

Co je potřeba

  • těstoviny
  • dostatek vody
  • velký hrnec
  • kuchyňská minutka
  • sůl

Krok 1

a sáhněte po kvalitních těstovinách. Pozor, zárukou kvality není vždy vysoká cena! Ale pravdou je, že těstoviny za pár korun často obsahují vysoký podíl škrobů a snadno se rozvaří. I v běžných supermarketech jsou k dostání velice kvalitní těstoviny za příznivé ceny. Pokud si ale chce opravdu dopřát, navštivte specializovaný obchod s italskými potravinami či se pusťte do domácí přípravy.

Při výběru rovněž dbejte na to, k čemu či do čeho chcete těstoviny použít. Druhů a tvarů je nespočet. Od čerstvých či sušených, přes vaječné a bezvaječné druhy až k druhům lišících se typem použité mouky. O roztodivných tvarech a možných vroubcích ani nemluvě. A zdaleka ne všechny se hodí na všechno, to mějte na paměti.

Proto pár tipů:

Krok 2

Jedině velký hrnec poskytne těstovinám dostatečný prostor a pojme dostatečné množství vody, které těstoviny pro správné uvaření potřebují. Dopřejte jim proto lázeň v pořádně osolené vodě. Pouze tak nebudou uvařené těstoviny oslizlé a mdlé.

Několik zásad je zde:

Krok 3

Trpělivost růže přináší. Těstoviny do hrnce přidávejte opravdu až v momentě, kdy voda skutečně vře a bujaře bublá. V opačném případě jednak těžko uhlídáte ideální čas vaření potřebný k tomu, aby byly těstoviny uvařené tak akorát a jednak docílíte toho, že škrob vystoupí na povrch těstovin a ty pak budou výrazně lepivé, což není žádoucí.

Krok 4

Jen s řádnou péči předejdete výslednému lepivému těstovinovému chuchvalci.

Rady, jak pečovat:

Krok 5

… a lázeň ve vroucí vodě jim časově omezte. Těstoviny opravdu vařte na skus, tedy al dente, jak říkají Italové. Myslete na to, že dojdou i po slití vody a následně i po jejich smíchání s omáčkou. Těstoviny uvařené tak akorát čili al dente, jsou uvařené skrz naskrz, ale stále pevné, pružné a odolné. Na těstovinách se ale nesmí vyskytovat neprovařené kousky (syrové, moučnaté), ovšem zároveň nesmí být měkké. Při skousnutí či překrojení vidličkou byste měli cítit lehký odpor.

Al dente vychytávky:

 

Krok 6

Po uvaření je nutné těstoviny okamžitě přecedit a nenechávat je dojít, odstát a podobně. I když už voda nevře, těstoviny v ní stále měknou.

Krok 7

Prudká změna teploty jim škodí. Těstoviny tím ztratí svou přirozenou chuť a jemnou strukturu. A proplachovat je vodou v domnění, že tak zabráníte jejich slepení, je omyl. To jste si zajistili již jejich správným výběrem a správnou úpravou.

 

Krok 8

Tedy zachovejte jejich krásu a nenechejte je dlouhým stáním bez přikrytí oschnout, okorat, ale pracujte s nimi ihned po jejich slití. Rovněž tak zabráníte i případnému slepení, ke kterému v rámci chladnutí dojde.

Takto připraveným těstovinám vysekne poklonu i rozený Ital.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-testoviny-aby-i-rozeny-ital-smekl-klobouk-rady-tipy-do-kuchyne.html