Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si udělat domácí těstoviny | recept

Domácí těstoviny | recept. Dříve si domácí těstoviny připravovali téměř v každé domácnosti. Dnes je na trhu ohromné množství druhů těstovin – vaječných, bezvaječných, semolinových, kukuřičných i bezlepkových. Vybere si opravdu každý. A proč je tedy připravovat doma? Protože je to relax, mohou pomáhat i děti a domácí těstoviny jsou prostě domácí. Příprava vlastních těstovin není složitá, tvary si uděláte podle sebe a s použitím přírodních barviv si můžete vyrobit i barevné druhy.

Co je potřeba

Základní množství surovin (podle potřeby znásobte):

  • 1 celé vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • červená řepa
  • kurkuma
  • kari
  • bylinky
  • houbové koření
  • špenát
1

Mouku dáme do misky, prosijeme ji se solí, uprostřed utvoříme důlek a do něj přidáme vejce prošlehané s olejem. Příborovým nožem zpracujeme v těstíčko, které ještě rukou prohněteme. Vznikne vláčné tužší těsto.

2

Na růžové těstoviny potřebujeme červenou řepu. Očištěnou syrovou řepu rozstrouháme (stačí malý kousek) najemno a vymačkáme z ní šťávu. Tu přidáme k základním surovinám na těstoviny a dále pokračujeme stejným způsobem. Možná budete muset přidat trochu mouky.

3

Žlutou barvu docílíme přidáním kurkumy nebo kari kořením. Zelenou barvu získáme přidáním trošky rozmrazeného špenátového protlaku (a trochu mouky navíc). Do těsta se může přidat i houbový prášek nebo zelené pokrájené bylinky.

4

V dalším kroku si z vypracovaného těsta vytvarujeme malou kouli či bochánek (viz bochánky na ilustrační fotografii) a přikryjeme nahřátou miskou. Takto necháme připravený bochánek těsta odpočívat přibližně po dobu 15 minut. Mezitím si promyslíme, jaký tvar těstovin budeme vytvářet.

5

Z odpočinutého těsta vyválíme pomocí válečku na nepřilnavé podložce tenké placky. Jestliže se těsto lepí, lehce ho podsypejte moukou. Nudle krájíme z proschlých placek, proto těsto necháme na utěrce proschnout. Ostatní tvary vykrajujeme ihned a sušíme je pak.

6

Mašličky z nudlového těsta vyrobíme snadno a pomáhat mohou i děti, je to pro ně zábava. Formičkou na vánoční cukroví vykrájíme kroužky. Ty uprostřed zmáčkneme k sobě a aby opravdu držely, pootočíme je (jako když se rozbaluje bonbon). Necháme je důkladně proschnout. Vzhledem k přidané šťávě z řepy budou schnout o něco déle než nudle.

7

Domácí fleky si snadno nakrájíme rádlem nebo nožem (viz ilustrační fotografie). Případná nestejná velikost nebo křivý okraj fleků vůbec nevadí. Tyto drobné nedokonalosti jsou pouze známkou ruční výroby a fleky budou chutnat stejně dobře, jakoby měly dokonalý tvar.

8

Placky na nudle musejí proschnout v plátech. Babičky je sušily na utěrkách přes opěradlo židle. Když jsou suché tak, aby se k sobě při krájení nelepily (vyzkoušejte), rozkrájejte je na pruhy, ty dejte na sebe a rovným nožem krájejte tenké nebo široké nudle. Chce to cvik, ale snadno se to naučí každý.

9

Před uložením do sklenic nechte všechny doma udělané těstoviny opravdu dobře proschnout . V nedokonale vysušených by se mohla množit plíseň. Dobře usušené a skladované těstoviny vydrží i několik týdnů.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články