jaktak.cz

Jak se připravit k přijímacím zkouškám na gymnázium | rady

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se připravit k přijímacím zkouškám na gymnázium | rady. Přijímací zkoušky na školu bývají jedním z rozhodujících okamžiků v životě. Kapacita škol je omezená a uchazečů přespříliš, proto je důležité se pečlivě k přijímacím zkouškám připravit.

Krok 1

Jděte na den otevřených dveří

Tím, že poznáte školu, kde budou přijímací zkoušky probíhat, nebudete tolik stresovaní z nového prostředí. Projděte si třídy a zmapujte, kde se nacházejí toalety, abyste se v průběhu zkoušek nemuseli trápit jejich hledáním. Podívejte se také, zda jsou přítomny automaty s pitím a bagetami pro případ, že by vám něco chybělo, případně kdybyste na připravenou svačinu doma zapomněli.

Krok 2

Přípravné kurzy

Přípravné kurzy jsou oblíbené a také účinné, zvlášť když navštěvujete kurz pořádaný školou, na kterou se chystáte jít. Jejich cena se pohybuje v rozmezí od dvou do čtyř tisíc korun. Přípravné kurzy jsou vlastně jakousi rozšířenou výukou (nadstavbou) k běžné výuce. Jejich součástí bývá i rozbor starších testů, kterým se tak můžete na podobné znění připravit.

Krok 3

Zkontaktujte stávající studenty

Portál Spoluzaci.cz nebo Facebook umožňují vyhledání uživatelů na základě školy, do které chodí. Využijte toho a zkuste některého oslovit a zeptat se na nějaké tipy či postřehy ze zkoušek. Informace to jsou velmi užitečné, protože jsou takříkajíc z první ruky.

Krok 4

Jak s učením?

Většina přijímacích testů na SŠ není založena na základě encyklopedických znalostí, nýbrž na přemýšlení a jeho aplikování v praxi. Je to z toho důvodu, že na každé základní škole se učí tak trochu něco jiného, a tak by někteří žáci mohli být znevýhodněni. Jinak je to ovšem u přijímacích zkoušek na VŠ, kdy se počítá s jistou vlastní iniciativou uchazeče a vyžadují se proto od něj širší znalosti. Učte se průběžně, začněte podle potřeby klidně i půl roku před termínem. Dobré je opatřit si knihy s cvičnými testy. Jednak se připravíte na situaci testování, jednak naleznete své nedostatky.

Krok 5

Podpůrné látky

Mnoho studentů věří, že látky obsažené například v jinanu dvoulaločném (ginkgo biloba), které byly vědecky prokázané za účinné co do zlepšení paměti, jsou klíčem k úspěšnému složení zkoušek. Mějte na paměti, že se stále jedná látky pouze pro zlepšení paměti, nikoliv pro dokonalou paměť, proto na ně nelze spoléhat. Dopřáváte-li si po večerech kávu pro vyšší aktivitu a koncentrovanost, připravujte si ji s rozumem. Nenarušujte své obvyklé zvyky a nezůstávejte kvůli ní vzhůru dlouho do noci.

Krok 6

Večer a ráno před zkouškami

Jděte spát brzy, abyste byli ráno čilí. Není na škodu si ještě zkusit nějaký test, například na Internetu. S učením byste však měli do testu již nadobro skončit. Ráno vstaňte raději dříve a mějte jistou časovou rezervu, abyste dorazili včas.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-pripravit-k-prijimacim-zkouskam-na-gymnazium-rady.html