jaktak.cz

Jak pěstovat amarylis neboli hippeastrum

Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Nádherně veliké a výrazné květy tyčící se na pevném stvolu, to jsou amarylisy. Amarylisy se pěstují již v široké škále barev: od bílé, přes žlutou, oranžovou, žíhanou až po temně rudou. Právě v době, kdy amarylisy vykvétají, mohou doplnit slavnostní vánoční tabule krásnými dekoračními květy a nebo nejrůznějšími aranžemi, které využívají jejich jedinečnou krásu. Velmi efektní je, pokud použijeme pro amarylisy vázu ladící s barvou květů.

Co je potřeba

cibule amarylisu
pěstební nádoby
pěstební substrát

Krok 1

Cibule amarylisu je vhodné přesazovat nejlépe kolem jejich klidového období. To je v listopadu. Nový květináč by měl být jen o málo větší než ten původní.

Krok 2

Cibule amarylisu nakupujeme na podzim a v zimě. Uskladníme je ve sklepě při teplotě kolem 15°C. Klidně mohou být i ve tmě. Když se z cibule amarylisu vynoří poupě, vysadíme cibuli tak, aby byla jedna její třetina nad zeminou. Důležitá je silná drenážní vrstva. Rostlinu postavte na světlé místo, kde bude nejdříve tepleji - asi tak 22 stupňů a později tak kolem 20 stupňů. Rostlinu dáme nejlépe na okno obrácené na západ nebo na jih.

Krok 3

Zpočátku a ještě i poté, co vyraší květní stvol amarylisu, je potřeba udržovat půdu mírně vlhkou. Rostoucí rostlinu zalévejte a jednou týdně přihnojujte. Od poloviny května můžete letnit rostlinu venku.

Krok 4

V mírně teplých místnostech vydrží květy amarylisu několik týdnů, dokud listy nezačnou žloutnout. Po odkvětu amarylisu je nutné opět zálivku omezit. Odkvetlé květy průběžně odstraňujte. Po odkvětu celý stvol odstraňte u cibule. Od poloviny léta omezujte zálivku, koncem léta přestaňte zalévat úplně. Cibule vyjměte a uložte v chladu tak kolem 15°C v temnu. V listopadu opět zasaďte.

Krok 5

Pro bohaté kvetení hvězdníku je nutné dodržovat následující vegetační fáze: 1. fáze - kvetení amarylisu v zimě 2. fáze - růst amarylisu na jaře a začátkem léta 3. fáze - fáze klidu amarylisu na podzim


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-amarylis-neboli-hippeastrum.html