jaktak.cz

Jak pěstovat šáchor | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat šáchor | rady. Šáchor se u nás pěstuje jako pokojová květina, v jižních zemích ale roste i volně v přírodě. Šáchor k nám dorazil až z Madagaskaru a byl oblíbenou rostlinou pěstovanou již ve starověkém Egyptě. Některé druhy šáchoru můžete v létě pěstovat venku.

Co je potřeba

zeminu
rostlinu
teplo
hodně vody
rozprašovač
vhodné hnojivo

Krok 1

Šáchor umístěte tam, kde je jasné a rozptýlené světlo s teplotou pohybující se v rozmezí 20 – 25 °C. V zimě pak rostlinu přemístěte na slunné stanoviště, kde teplota neklesne pod 15 stupňů.

Krok 2

Šáchor pěstujte v lehkém dostatečně propustném substrátu, který je vhodný pro pěstování fikusů (s pH okolo 6). Jedná se vlastně o zeminu s příměsí písku a jílu.

Krok 3

Jelikož se jedná o bahenní rostlinu, potřebuje bohatou zálivku. Dejte proto rostlině velkou a hlubokou misku a vydatně ji každý den zalévejte měkkou odstátou vodou. V zimě však zálivku omezte. Co se týče přelití, je to vždy lepší, než vyschnutí. Rostlinu několikrát týdně postříkejte vodou z rozprašovače.

Krok 4

V době vegetace šáchor hnojte dvakrát do týdne běžným tekutým hnojivem.

Krok 5

Každý rok na jaře šáchor přesaďte do o něco většího květináče.

Krok 6

Rostlina se rozmnožuje celkem snadno. Při přesazování dělte s pomocí trsů, anebo rostlinu množte z povrchových řízků, a to tak že uříznete vrcholový stonek dlouhý cca 5 cm s vrcholovou růžicí. Listy o 1/3 zastřihněte a do vody vložte růžici se zkrácenými listy.

Krok 7

Pokud listy šáchoru začnou opadávat a stonky žloutnou, ostříhejte je, na jaře znova obrazí.

Šáchor pěstitelé pěstují v domácnostech také kvůli kočkám, které listy okusují a zpestřují si jimi svůj jídelníček. Pro kočičky se většinou používá buďto druh Cyperus alternifolius nebo druh Cyperus zumula.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-sachor-rady.html