jaktak.cz

Jak udělat mexický fazolový guláš | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Mexický guláš je stálicí jídelních lístků českých restaurací, veřejných, závodních či školních jídelen. A nikomu ani nevadí, že český mexický guláš má pokaždé jinou podobu. Nabízíme jednu z možností, jak udělat mexický fazolový guláš či spíš chilli s masem a fazolemi.

Co je potřeba

  • vepřová plec
  • cibule
  • paprika
  • rajčata
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • vařené fazole

Krok 1

Tak jako je v našem zeměpisném a kulturním pásmu gulášem nazýván téměř jakýkoliv pokrm z kousků masa s omáčkou (nebo dokonce i ze zeleniny, z maďarského gulyás), latinské země mají své chilli mnoha podob. Výraz mexický guláš je tedy trochu „vachrlaté“ označení – Mexičané by svůj pokrm zřejmě nazvali chilli con carne. Když ovšem budeme v češtině používat výrazu guláš na mexický způsob, neurazíme tím žádného specialitu – gastronomického ani lingvistického.

Krok 2

Náš „mexický guláš s fazolí“ budeme připravovat pouze ze základních ingrediencí. Nepoužijeme žádná průmyslová dochucovadla, takže vynikne chuť použitých surovin: dušeného vepřového masa, cibule, zelených a červených paprik, rajských jablíček a fazolí.

Fazolový guláš lze připravit i v bezmasé verzi.

Krok 3

Čtyři středně velké cibule oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky nebo půlkolečka a dáme zvolna smažit na asi pět lžic oleje. Zhruba 750 gramů vepřové plece nakrájíme na drobné kousky. Přidáme k cibuli a za pravidelného promíchávání společně opékáme, až jsou cibule i maso zlatohnědé. Když máme plec s kostí, ořežeme z kosti nahrubo maso, opláchneme ji, abychom spláchli odštěpky kosti a vložíme ji do pánve k masu.

Krok 4

Přidáme lžičku soli, čtvrt lžičky mletého pepře, na dvě špičky nože chilli, zalijeme půl litrem vývaru nebo vody, přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu a necháme jen probublávat. Dvě bílé a dvě červené papriky zbavíme semen a nakrájíme na proužky. Čtyři rajčata nakrájíme na plátky.

Krok 5

Když je maso měkké, sundáme pokličku, necháme odpařit tekutinu a cibuli s masem vysmahneme tak zvaně na tuk. Tím se cibule rozpadne. Přidáme nakrájenou zeleninu, promícháme, podusíme a pak opatrně doléváme vodu nebo vývar. Rozpečená cibule omáčku dostatečně zahustí, žádnou mouku nebudeme přidávat.

Krok 6

Připravíme si uvařené fazole. Buď využijeme vlastní fazole, které jsme si odložili do zásoby (například při vaření fazolové polévky), nebo použijeme konzervu fazolí v pouze slaném nálevu. Fazole v tomatovém nálevu by pokrmu dodaly nežádoucí univerzální „kečupovitou“ chuť. Fazole přidáme k masu se zeleninou (v případě konzervy i s nálevem).

Krok 7

Pokrm provaříme. Hustotu zkorigujeme přidáním vody (vývaru) nebo naopak odpařením. Ochutnáme. Chilli con carne – mexický guláš, by měl být ostrý pokrm. Ale děti nebo lidé s citlivým zažíváním nemohou jíst ostré věci. Proto je lepší nepřipravovat mexický guláš s fazolemi příliš ostrý, ale chilli podat na stůl k volnému použití – sušené, nakládané papričky nebo některou z chilli past.

Krok 8

Mexický guláš s fazolemi podáváme s přílohou dle uvážení, buď stylově s kukuřičnými plackami (tortillami), s rýží, s těstovinami či s opékanými bramborami, případně jen s chlebem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-mexicky-fazolovy-gulas-recept.html