Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit chilli con carne | recept

Chilli con carne | recept. Receptů na chilli con carne je nesčetné množství, některé jsou více jiné méně kombinované, společným jmenovatelem pak jsou fazole a mleté maso. Následující recept patří k těm jednodušším. Nepotřebujete na něj ani příliš nezvyklé suroviny, ani není třeba strávit dobu studováním složitého postupu. Toto chilli con carne zvládne i absolutní začátečník. Jeho příprava je velice rychlá, navíc si ho můžete připravit i den předem a pouze jednoduše ohřát – bude ještě lepší, koření se rozleží a všechny chutě se tak dokonale propojí. Ale i po čerstvě připraveném chilli se určitě vaše rodina utluče.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 2–3 porce:

  • 1 konzervu bílých fazolí
  • 1 konzervu červených fazolí v tomatě
  • ½ konzervy nakládané kukuřice nebo 1 malou
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 300 g mletého masa (ideální je kombinace vepřového a hovězího)
  • 1 červená paprika
  • 1/2 malé cukety (lze i vynechat)
  • 1 rajčatový protlak
  • 50 g eidamu
  • koření: lžičku chilli, lžičku sladké papriky, lžičku ostré papriky, ½ lžičky oregana, ½ lžičky kajenského pepře, špetku římského kmínu, sůl
1

V prvním kroku si oloupeme cibuli i česnek. Cibuli pokrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Ve větším hrnci si rozehřejeme všechen olej a cibuli na něm necháme zpěnit, potom přidáme česnek a společně ještě asi minutu opékáme.

2

Následně přidáme mleté maso a za občasného míchání necháme zesvětlat. Poté stáhneme plamen, lehce podlijeme vodou a ještě chvíli necháme společně dusit.

3

Mezitím si očistíme papriku a nakrájíme ji na menší nudličky. Cuketu oloupeme a nakrájíme ji na kostičky. Zeleninu přisypeme k masu, lehce podlijeme a necháme společně dusit.Když je maso již téměř hotové, načneme si všechny konzervy, včetně protlaku, bílé fazole slijeme a vše nasypeme do hrnce. Společně promícháme, fazole a kukuřici necháme ještě chvíli prohřát spolu s ostatními ingrediencemi.

4

Nakonec masovou směs dost výrazně okořeníme. Mleté maso koření dost pohltí, tudíž s ním nešetřete. Chilli si zaslouží být ostré. Eidam nastrouháme nahrubo. Chilli rozdělíme na jednotlivé porce, posypeme sýrem a podáváme samotné nebo s čerstvým pečivem.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články