jaktak.cz

Jak udělat pštrosí vejce | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Recept na pštrosí vejce. Udělat pštrosí vejce dá trochu práci, ale na druhou stranu jsou pštrosí vejce jídlo, které se dětem moc líbí. Tak proč jim je neudělat, když nás „nehoní“ čas? Nabízíme recept na přípravu pštrosích vajec (nebo snad dračích očí?). A na závěr pár informací, jaké by to bylo jíst opravdová pštrosí vejce – ta od pštrosa.

Co je potřeba

  • Suroviny uvedené v popisu
  • Kuchyňské vybavení

Krok 1

Pštrosí vejce je označení pro osmaženou kouli z mletého masa, uprostřed které je celé slepičí uvařené a oloupané vejce. Mleté maso může být jakkoliv ochucené. Protože jsou pštrosí vejce poměrně suchá, podávají se tradičně s bramborovou nebo bramborovou „hedvábnou“ kaší. Když dáváme pštrosí vejce jen s bramborami, chutná k nim nějaká studená omáčka na majonézové bázi (tatarská, rajčatová a podobně).

Krok 2

Naše pštrosí vejce budou na pohled ještě veselejší – připravíme dvě varianty receptu na pštrosí vejce: červenou klobásovou a zelenou zeleninovou. Moc práce navíc s tím není, a docílíme dvojího efektu. Pštrosí vejce jednak budou na řezu výrazně barevně odlišná, ale také tím třeba vyhovíme chutím těch, kteří raději zeleninu než maso. Aby naše práce nepřišla nazmar a výsledek byl dokonalý, obalíme před smažením pštrosí vejce v trojobalu, který je zpevní a vytvoří dojem „skořápky“.

Krok 3

Ze všeho nejdřív si uvaříme vejce natvrdo. Na jednu porci počítáme jedno, pro zdatné jedlíky dvě vejce. Celková spotřeba vajec u tohoto pokrmu je trochu vyšší – ještě po jednom syrovém budeme přidávat do fáší a další celé syrové vejce použijeme na obalování. Ovšem při rozpočítání na jednotlivé porce už množství nebude tak děsivé.

Krok 4

Na masovou – klobásovou variantu čtyř pštrosích vajec budeme potřebovat 300–350 gramů masového ořezu (který si pro podobné příležitosti můžeme shromažďovat v mrazničce) nebo stejné množství mletého masa od řezníka. Nepoužíváme mleté maso „na tácku“, protože obsahuje vysoký podíl vody. Masový ořez nameleme (maso od řezníka dáme do mísy), přidáme jedno syrové vejce, sůl, polévkovou lžíci sladké papriky, na špičku čajové lžičky pálivé papriky, dva tři stroužky česneku nebo lžičku sušeného, trochu mletého kmínu, sůl a dvě menší hrsti strouhánky. Nepřidáváme vodu.

Krok 5

Na zelená pštrosí vejce potřebujeme půl hlávky menší kapusty, případně odpovídající množství kadeřávku. Na zeleninovou hmotu však můžeme rovněž výhodně využít pěkné zelené čerstvé listy, které obklopují růžici květáku – ty byly použity v našem receptu. Protože se jedná o chutnou a jedlou „zeleň“, která byla ke květáku jaksi navíc, výroba zelených pštrosích vajec se tím pádem nijak zvlášť neprodraží.

Krok 6

Zeleninu dobře omyjeme, krátce povaříme, necháme okapat, pomeleme, přidáme syrové vejce, strouhánku podle potřeby, prolisovaný nebo sušený česnek, majoránku, mletý pepř a sůl. Vypracujeme těsto, jako bychom dělali zeleninové karbanátky. Obě směsi necháme chvíli odpočinout, aby strouhánka nasákla vlhkost a spojila směsi. Oloupeme vajíčka.

Krok 7

Pak začneme pštrosí vejce obalovat. Masovou směs rozdělíme na čtyři stejné dílky. Na dlani z každého vytvarujeme placičku, doprostřed vložíme vařené vejce a masovou směs spojíme, aby bylo vajíčko celé obalené. Dbáme, aby masová směs pokrývala celé vejce a nikde nebyly „puklinky“. Nakonec v dlani ještě zakulatíme. Pracujeme „lehkou rukou“.

Krok 8

Podobně zabalíme vejce do zeleninové hmoty. Bude trochu měkčí. Snažíme se, aby vrstva obalu byla přibližně stejná jako u masových koulí. Nejspíš všechnu hmotu nespotřebujeme (u zeleniny se množství surovin nedá tak přesně zjistit), ale to nevadí, po usmažení pštrosích vajec můžeme ze zbytku usmažit zeleninové placičky, které přijdou k chuti i studené.

Krok 9

Na talířek nasypeme hladkou mouku, v hlubokém talíři rozšleháme syrové vejce s troškou vody, do třetí misky dáme strouhánku. Na plotnu dáme rozehřát olej v kastrolu. Volíme takový, aby se do něj vešla všechna pštrosí vejce. Koule obalíme v mouce, vejci a ve strouhánce. Musíme pracovat rukama, abychom je nepoškodili, takže to není příliš estetická práce. Ale vyplatí se, protože trojobal udrží pštrosí vejce celistvá. Ve strouhánce koule ještě důkladně vytvarujeme (koulením).

Krok 10

Pštrosí vejce vkládáme do vyšší vrstvy tuku a velmi zvolna je smažíme (elektrický sporák na stupeň tři). Jedině velmi pozvolným smažením docílíme, aby pštrosí vejce nepopraskala. Kastrol několikrát přikryjeme pokličkou – srazí se na ni pára, která znovu spadne do pokrmu, takže se koule nevysuší. Pštrosí vejce během smažení několikrát obrátíme. Používáme jen tupé nástroje, nepícháme do nich vidličkou.

Krok 11

Když mají pštrosí vejce ze všech stran barvu, jakou známe u jiných smažených pokrmů v trojobalu – jsou hotova. Na talíř je pokládáme rozpůlená, aby dobře vynikla efektní skladba. Slabším jedlíkům dáme půl vajíčka červeného a půl zeleného, na větší porce rozpůlíme dvě různá vejce. Pštrosí vejce nejlépe chutnají s bramborovou kaší a s čerstvým zeleninovým salátem (rajčatový salát, okurkový salát). Když jsou přílohou brambory, můžeme místo studené omáčky přidat i nakrájenou syrovou cibuli, hořčici nebo dobrý kečup.

Krok 12

Je libo opravdové pštrosí vejce? Pro svou téměř absolutní využitelnost je pštros už i nás poměrně hojně chován. Sehnat pravé pštrosí vejce tedy není nic nemožného. Do volného prodeje ke konzumaci jdou jen neoplodněná vejce, a je samozřejmě zájem chovatelů, aby těch neoplodněných bylo co nejméně. Pštrosí vejce váží tak 1200 až 1500 gramů. Jeho obsah vydá za 25 až 30 slepičích vajec. Chuťově se nijak zvlášť neliší od vajec slepičích. Markantní rozdíl je v ceně – pštrosí vejce se dá koupit od 220 do 470 Kč. Za tu cenu se spotřebitel snaží uchovat celou skořápku jako suvenýr, proto se pštrosí vejce obvykle z obou pólů navrtávají – jde to dost těžko, skořápka je silná – celá se propíchnou, aby se porušil obal žloutku a pak silným dechem vyfouknou. Tím pádem se z nich dá udělat leda smaženice (pro deset hostů) nebo omeleta. Prodejce nakupujícímu po pravdě říká, že pštrosí vejce chutná skoro stejně jako slepičí. Ale mezi námi – pro svou spotřebu i chovatelé pštrosů kupují slepičí vejce. Proč by ne: chutnají přece stejně, jenže třicet slepičích koupí za 75 Kč, a jedno pštrosí prodá bratru za tři stovky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-pstrosi-vejce-recept.html