Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vařená vejce natvrdo – tipy a triky

Vejce připravená natvrdo, to je základ do salátů, přesnídávek, pomazánek apod. Výborná jsou vejce natvrdo i jako samostatné jídlo s dobrým pečivem. Odedávna byla vejce nezbytným doplňkem zdravého jídelníčku a konzumace vajec v přiměřeném množství důležitým zdrojem hodnot pro lidské zdraví. Abychom vejce natvrdo uvařili ke spokojenosti naší i všech strávníků doma, připomeňme si pár vychytávek, které vše usnadní.

1

Aby vaječná skořápka nepopraskala

Při vaření vzniká ve vejci tlak způsobený rozpínajícím se vzduchem, který nemá kam unikat. Propíchněte jehlou nebo špendlíkem kulatější konec vejce a tím předejdete prasknutí skořápek vajec. Když se přeci jen stane, že nám při vaření ve vodě vejce praskne, přidáme do vroucí vody trošku octa, aby bílek nevytékal. Nejlépe však uděláme, když do vody, než začneme vejce vařit, přidáme lžičku soli.

2

Doba vaření

Jak poznat uvařené vejce? Nelze přesně říct, jak dlouho vejce natvrdo vaříme. Doba 7 minut od doby varu je opravdu jen orientační. Záleží na velikosti vajec, síle skořápky. Že je vejce spolehlivě natvrdo uvařené poznáme tak, když jej z vody vyndáme lžící, skořápka zůstane během chvíle suchá. Skořápka vajec se lépe odstraňuje loupáním pod tekoucí studenou vodou.

3

Po uvaření vejce prudce zchlaďte

Pokud nechcete, aby se nám při vaření vejce natvrdo vytvořil kolem žloutku tmavý okraj, je nutné ihned po jeho uvaření naklepnout skořápku a vejce prudce ochladit. Nejlepší je, udělat to pod tekoucí studenou vodou. Když se stane, že na vejce zapomeneme a vaříme je déle, na chuti se nic netratí, ale tmavého okraje vejce již nezbavíte. Určitě prudce ochlaďte, aby se proces tvoření tmavého okraje ještě víc neprohluboval.

Užitečná rada

Určitě každému z nás se stalo, že některé z vajec v papírovém standardním obalu je prasklé a přilepené k obalu. Jednoduše navlhčete obal ze spodní venkovní strany a za chvíli pak vejce vyndáte bez poškození. Pokud je přilepené víc a nedaří se odejmout z obalu, polijte celé vejce z vrchu trochou studené vody, ta se dostane do důlku obalu a vejce poté snadno vyndáte bez rozmáčknutí.

Autor: Jirina Novakova | Zobrazit autorská práva

Foto:Suzanne T, www.sxc.hu

Hodnocení

To je vynikající a praktická rada, to musí fungovat, určitě to vyzkouším a věřím, že nejen já ... Děkuji.

Anna Bartošová (neověřeno) | So, 11/09/2013 - 20:20

ještě něco k uvařeným vajíčkům, po vychlazení ve studené, nejlépe tekoucí vodě prudce zatřeste hrnečkem, či kastrolkem, kde se vejce vařila a i chladila, skořápky naprasknou a dají se pak dobře a rychle oloupat

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Žloutek a bílek je možné oddělit a zpracovat do různých pokrmů, nebo si jej uvařit a vychutnat tak, jak jsou nejlepší - čerstvá a domácí. Jak udělat v…
Marinovaná vejce | recept. Natvrdo vařená vejce v pikantním nálevu mají prý původ v Anglii, kde se podávají v hospůdkách k pivu. V naší rodině se tato…