jaktak.cz

Jak se vyznat v druzích fazolí

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se vyznat v druzích fazolí | rady a tipy. Fazole jsou cenným zdrojem proteinů a dají se využít nejen jako příloha, ale i jako součást polévek, salátů nebo těst. Kromě toho jsou výbornou volbou pro celiaky, vegetariány či vegany. Fazole by měly být tepelně upraveny, syrové je nelze konzumovat, jelikož obsahují jedovaté glykosidy. Ačkoliv jejich příprava zabere nějaký čas, stojí to rozhodně za to. Jaké konkrétní typy fazolí a při jakých příležitostech použít?

Krok 1

Červené fazole

Tyto fazole ledvinovitého tvaru jistě každý zná. Právě jimi se nejčastěji nahrazuje maso, jelikož jejich využití je téměř neutrální. Své nezastupitelné místo mají také v jídlech jako jsou lasagne či mexické speciality, například chilli con carne. Obecně totiž platí, že čím je fazole tmavší, tím výraznější má chuť. Když je tedy smícháte s chilli nebo jiným výrazným kořením, chybu neuděláte.

Tip: vyzkoušejte si připravit vynikající fazolový guláš, recept naleznete zde: Jak udělat fazolový guláš s klobásou | recept.

Krok 2

Bílé fazole

Jak již barva napovídá, jde o fazole jemné chutě. Jsou moučné, dají se zpracovat na kaši a hodí se i do sladkých pokrmů, které můžete osladit sirupem či medem. Připravit se z nich dá i polévka či placky, jelikož fazole v těstu skvěle nahradí mouku.

Tip: Vyzkoušejte chutnou a snadnou bílou fazolovou polévku: Jak udělat bílou fazolovou polévku | recept.

Krok 3

Černé fazole

Černá fazole je opět spojována s výraznou chutí, své uplatnění najde především ve studené kuchyni, přidat ji tak můžete nejlépe do salátů či pomazánek.

Tip: Černé fazole můžete také zapéct, recept naleznete zde: Jak připravit zapečené černé fazole | recept.

Krok 4

Fazole mungo

Fazole mungo pochází z Indie a chutí připomínají hrách. Přidávají se do indických či čínských směsí k zelenině, můžete je kombinovat s bylinkami, kurkumou či citronovou trávou.

Tyto fazole se dají konzumovat i bez tepelné úpravy, a to tak, že je naklíčíte. Postup, jak naklíčit fazole mungo, naleznete v následujícím receptu: Jak připravit salát s klíčky mungo | recept.

Krok 5

Fazole adzuki

Jedná se o malé, hnědé fazolky kulovitého tvaru s jemnou oříškovou chutí, která je poměrně specifická. Báječně se tak hodí k asijským jídlům, ale i do sladkých pokrmů, nejčastěji jako fazolová kaše s ovocem (klidně i sušeným) a skořicí.

Tip: Další zajímavé rady a tipy, jak vařit fazole naleznete zde: Jak vařit fazole.

Krok 6

Pinto fazole

Pinto jsou hnědé fazole s tmavými flíčky, které se díky své lehce pikantní chuti často pasírují do pomazánek, omáček a náplní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-druzich-fazoli.html