Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vařit fazole

20. Leden 2017

Vařit z fazolí prospívá zdraví i rodinnému rozpočtu. Příprava jídel z fazolí není nijak složitá, ale vyžaduje čas. Přinášíme pár tipů, jak si s fazolemi v kuchyni poradit. Jak vařit z fazolí?

Co je potřeba

  • kuchyňské vybavení
  • suroviny podle předpisů
1

Na trhu se objevují fazole různých barev a velikostí. Mají nejen rozdílnou cenu (ty větší bývají dražší), ale také trochu jinak chutnají. Prodávají se obvykle v půlkilogramovém balení. Protože jsou fazole levné, je výhodné mít je stále v domácích zásobách. Pro delší skladování se vyplatí přesypat je do těsnících sklenic (půl kilogramu se vejde do velké zavařovačky).

2

Pro všechny druhy fazolí platí, že je třeba před přípravou je namočit (ideálně například přes noc). Chceme-li fazole podávat jako hlavní pokrm, počítáme asi deset deka suchých fazolí na osobu. Po uvaření fazole nabydou na hmotnosti asi o 135 procent (na snímku je na váze původně kilogram suchých fazolí). Použijeme-li fazole do směsi se zeleninou nebo masem, postačí na porci padesát gramů (suchých).

3

Používat konzervované fazole je sice rychlé, ale ne příliš ekonomické. Konzerva o váze 400 gramů obsahuje jen 240 gramů fazolí a její cena je stejná jako půl kilogramu (nejlevnějších, ale dobrých) fazolí. Při srovnání s předcházejícím obrázkem vycházejí suché fazole pětkrát levněji než konzervované (i když něco bude stát energie spotřebovaná na vaření).

4

Všechny fazole nadýmají. Proto se doporučuje vařit je s kořením, které od nadýmání odpomáhá. Jedná se především o kmín, tymián, saturejku a majoránku. Nadýmavé účinky údajně zmírní i podávání fazolí s vejcem či s masem, což by mělo pomoci v trávení, a rovněž tato kombinace doplní pokrm o „plnohodnotné“ bílkoviny. Každopádně je třeba s tímto účinkem fazolí počítat pro volbu činnosti po jejich konzumaci (ideální je aktivní pobyt v přírodě).

5

Bílé fazole velmi dobře chutnají v trochu pozapomenuté podobě – zadělávané světlou jíškou a ochucené solí, octem, cukrem a tymiánem (fazole na kyselo). Podávají se obvykle s vařeným nebo sázeným vejcem. Polévka z bílých fazolí se koření česnekem, pepřem a majoránkou, zahušťuje se máslovou jíškou a není zvykem do ní přidávat uzeninu.

6

Červeným (respektive barevným) fazolím svědčí kombinace s cibulí, paprikou, rajčaty (protlakem), uzeninou a masem. Barevné fazole se používají na guláše (například fazolový „buřtguláš“), k přípravě různých „hispánských“ jídel (nebo variací na ně). Vaří se se saturejkou (dodá chuť všem luštěninám a snižuje nadýmání), koření se ostřeji než bílé fazole (chilli, paprika). Do polévek z barevných fazolí se přidává uzenina (klobásy) nebo maso.

7

Protože var je energeticky poměrně náročný (i po namočení vaříme asi hodinu, použití tlakového hrnce dobu ovšem zkrátí), je výhodné uvařit najednou větší množství fazolí a část uvařených zmrazit k pozdějšímu rychlému použití například do oblíbených, vydatných a velmi zdravých „hrstkových“ polévek (ve směsi s jinými luštěninami a obilninami). Fazole vaříme bez soli (nezměkly by). Od dřívějšího doporučení vařit je s jedlou sodou se již upustilo (soda ničí některé obsažené látky).

8

Uvařené fazole jsou chutnou základní surovinou pro přípravu studených salátů. Doplňujeme je vařenou kořenovou zeleninou (na způsob francouzského), sterilovanou sladkokyselou zeleninou (například červené zelí – hanácký ), sýry (saláty švýcarského typu), cibulí a karí (indický). Spojujeme olejen nebo majonézou. Z rozmixovaných fazolí s trochou oleje a koření podle chuti můžeme připravit pomazánku, která je chutná, nesmírně levná a vyhovuje různým trendům zdravého nebo alternativního stravování (vegetariáni, dělená strava, makrobiotika…).

Fazole a fazolky. Když se v českých názvech jídel použije slovo fazole, je tím míněn pokrm připravený ze suchých plodů (semen) fazolu. Nese-li pokrm v názvu slovo fazolky, bude se jednat o zelené nedozrálé fazolové lusky.

Autor: jezzina | Zobrazit autorská práva

Foto: (jez)

Hodnocení
Marika (neověřeno) | Ne, 11/08/2015 - 10:36

Cože??? Maso tlumí nadýmavý účinek fazolí??? To popírá všechno, co jsem v poslední době o vazolích četla a slyšela!!! Naopak! Trávení rostlinných a živočišných bílkovin je pro žaludek ještě obtížnější a způsobuje nadýmání! Luštěniny se mají kombinovat s obilovinami a zeleninou!

Dobrý den, děkuji za Vaši reakci. Ano, máte pravdu. Také ve starších kuchařkách (a i v některých soudobých, které byly vydány bez nové ediční úpravy) byl přídavek jedlé sody (bicarbony) doporučován. Ale v současných pojednáních o přípravě luštěnin je před tím naopak doslovně varováno. Že prý soda ničí vitaminy B. A tak si říkám, "není šprochu", a co když ta soda opravdu vitamin B ničí? Tedy raději nepřipomínám sodu, ale spíš doporučuji uzel na kapesník - včas si vzpomenout a nechat fazole namočit. Ještě jednou Vám děkuji za zájem o téma. jezzina

Nepřihlášenýý (neověřeno) | St, 07/03/2013 - 15:15

Při namáčení fazolí ve tvrdé vodě, anebo jsou-li starší, je vhodné přidat trošku sody. Před vařením pak vodu vyměňte.

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Fazolový guláš je levné a vydatné jídlo, které mají v oblibě více muži, i když ženám také náramně chutná. Jen si ženy fazolový guláš někdy odepřou z e…
Fazolový salát - recept. Fazolový salát přijde k chuti po celý den: dopoledne si malé množství fazolového salátu s rohlíkem rádi dáme na přesnídávku.…