jaktak.cz

Jak si dopřát oblíbené pokrmy i při hubnutí

Také se snažíte dostat se do formy, jenže neustále máte v okolí nějaké oslavy, návštěvy nebo jiné sváteční události, které se zkrátka pojí s ne úplně zdravým jídlem? Přece jeden slavnostní oběd hned nemusí zbortit snahu o krásnou postavu. Stačí jen vědět jak na to. V tomto článku se zaměříme na to, jak upravit dané pokrmy, aby byly „vhodnější pro vaši postavu“.

Krok 1

Řízek, bůček, husička
Právě největší kalorickou položkou většiny jídel bývá příliš tučné maso. Pokud si nemůžete odpustit lahodný smažený řízek, je dobré si jej připravit v klasickém trojobalu, ale namísto smažení jej pouze lehce potřít olejem a upéct v troubě. Řízek se tak nemusí koupat v oleji, ale postačí mu daleko menší množství tuku. Jen taková změna udělá výrazný rozdíl v přijaté energii. Navíc snížíte riziko přepálení tuku a zrychlíte dobu přípravy tím, že se větší množství řízků uděláte najednou v troubě a nemusíte postávat u prskající pánve.

Různé pečené bůčky a krkovice lze vyměnit za libovější kýtu nebo plec. Pokud máte strach, že kýta bude po upečení suchá, můžete ji prošpikovat slaninou. Výsledek bude pořád o něco méně „mastnější“. Na pečené kachně nebo huse je zase nejtučnější kůže. Při pečení tak bohatě stačí maso podlít, ale není potřeba už přidávat žádné máslo. Ideální je potom kůži nekonzumovat a jíst pouze čisté libové maso.

Krok 2

Omáčky
Většina omáček je hodně zahuštěná moukou a většinou se tam ještě přidává docela velké množství šlehačky. Jak zahušťovat omáčky zjistíte v tomto článku https://www.jaktak.cz/jak-zdrave-zahustovat.html
 

 Různé smetanové omáčky zase můžete odlehčit zařazením méně tučné smetany (ideálně 12%). Výborná je také kombinace klasické lučiny nebo žervé v kostce s mlékem. Krémový sýr dodá smetanovou chuť a přitom nezatíží omáčku nadbytečnými tuky.

Krok 3

Knedlíky, hranolky, bramboráky
Pokud zůstanete asi u dvou, maximálně tří knedlíků a omáčku nebudete mít přehuštěnou moukou, tak se tolik nic nestane. Tři plátky běžného houskového knedlíku se asi vyrovnají větší polovině balíčku rýže.  Ideální volbou jsou však celozrnné knedlíky, které nejsou složité na přípravu nebo domácí bramborový knedlík. Recept na skvělý celozrnný karlovarský knedlík najdete zde https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-celozrnny-karlovarsky-knedlik-recept.html

Hranolky, americké brambory, krokety a jiné bramborové přílohy můžete opět jednoduše upéct v troubě pouze s menším množstvím tuku. Výborné jsou také hranolky z mrkve, batátů, červené řepy, celeru nebo petržele. Každopádně pokud máte chuť na klasiku, nejlepší jsou pečené bramborové hranolky, kvůli kterým si není potřeba dělat vrásky.

Občas si někdo rád dá bramborák s masovou směsí. Ten se dá připravit buď na nepřilnavé pánvi pouze s tenkou vrstvou oleje, nebo můžete těsto na bramborák nanést na pečící papír, lehce potřít olejem a upéct v troubě.

Krok 4

Těstoviny, špagety, gnocchi
Talíř těstovin, špaget, bramborových halušek nebo gnocchi není úplně dietní verze oběda. Zde spíše než na alternativní varianty myslete na množství. Optimálně zvolte o polovinu nebo aspoň o ¼ menší porci, než jste sami zvyklí. Vylepšit svůj pocit můžete celozrnnými těstovinami nebo špagetami, které vás díky vyššímu obsahu vlákniny lépe zasytí.

Krok 5

Chlebíčky, jednohubky
Musí být každý chlebíček nutně namazaný bramborovým salátem a dozdobený nekvalitním salámem? Výborný chlebíček, na který může být pomýšleno jako na zdravou svačinu, může být namazaný lučinou nebo pomazánkou a dozdoben kvalitní šunkou s vysokým obsahem masa, může se tam objevit i kousek sýra nebo vajíčka. Výborný chlebíček bude s tvarohovou pomazánkou, kvalitní vajíčkovou nebo mrkvičkovou. Tipy na výborné zeleninové pomazánky najdete v tomto článku https://www.jaktak.cz/jak-na-zeleninove-pomazanky-recepty.html Veka může být klasická, ale také z celozrnného toustového chleba nebo žitného chleba.

Jednohubky můžete připravit z celozrnné nebo vícezrnné bagety, popř. grahamového rohlíku. Na těch se bude vyjímat česneková pomazánka z polotučného tvarohu, lučiny a nastrouhaného sýra nebo luštěninová pomazánka z fazolí nebo cizrny. Recepty na luštěninové pomazánky naleznete zde https://www.jaktak.cz/jak-na-lusteninove-pomazanky-recept.html

Krok 6

Chipsy, tyčinky, popcorn
K chipsům a podobným nezdravostem nemusíme asi dodávat žádný komentář. Tady spíše platí pravidlo, že když už, tak opravdu jen pár kousků. Nevyluxovat celý balíček J. Rádoby zdravější varianty v podobě zeleninových chipsů jsou na tom však velmi obdobně, co se týče množství tuků. Ideální je proto si takové chipsy (ať už bramborové nebo zeleninové) připravit doma. Tipy na domácí batátové chipsy najdete v tomto článku https://www.jaktak.cz/jak-na-batatove-chipsy-recept.html a tipy na večerní zobání zde https://www.jaktak.cz/jak-na-zdrave-vecerni-zobani-recepty.html Výbornou alternativou jsou různé luštěninové chipsy, které jsou z kvalitních surovin, mají vysoký podíl vlákniny a bílkovin. Dnes je seženete v téměř každém obchodě.

Pokud máte rádi popcorn, tak i ten můžete občas zařadit. Lepší je koupit si kukuřici na vypukání, která stojí opravdu pár korun (ale také se dá sehnat v bio kvalitě, která je samozřejmě dražší). Ve vysokém hrnci pak rozehřejete menší množství oleje, másla nebo ideálně ghee (přepuštěné máslo), dáte asi 100 g kukuřice (odpovídá tak porci pro 4 osoby), osolíte, zakryjete poklicí a necháte zahřívat. Jakmile se začne kukuřice pukat, je potřeba hrncem třást, aby se popcorn nepřipálil.  Během chvilky tak máte výborný popcorn bez žádných umělých přísad.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-doprat-oblibene-pokrmy-i-pri-hubnuti.html