Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na luštěninové pomazánky | recept

Luštěninové pomazánky | recept. Luštěniny jsou bohužel velmi opomíjené v našich běžných jídelníčcích. Jsou poměrně kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin a obsahují velké množství vlákniny. Nemusíme z nich připravovat pouze čočku na husto nebo hrachovou polévku. Luštěninové pomazánky mohou být zajímavou alternativou k tomu, co „namazat“ na chleba. Můžeme je rovněž použít jako dip k různým zeleninovým tyčinkám k svačině.

Co je potřeba

Papriková fazolová pomazánka

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 malá cibule
  • 50 g červená kapie
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička tymiánu
  • chilli paprička (podle chuti)
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 250 g polotučného tvarohu
  • sůl, pepř

Pomazánka z červené čočky s jablkem

  • 100 g červené čočky
  • 100 g lučina
  • 100 g eidamu 30%
  • ½ středního jablka
  • jarní cibulka
  • sůl, pepř

Cizrnová pomazánka

  • 1 plechovka cizrny (ideálně Bonduelle Vapeur – nejlepší chuť)
  • 150 g cottage sýra
  • 150 g bílého jogurtu okolo 3 % tuku
  • sůl, pepř
  • jarní cibulka
1

Papriková fazolová pomazánka

Cibuli nakrájíme nadrobno. Orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou kapii a restujeme do měkka. Ke konci přidáme také mletou papriku, drcený kmín a tymián a necháme rozvonět.

Mezitím si rozmixujeme ponorným mixérem scezené a propláchnuté fazole s polotučným tvarohem. Osolíme, opepříme a přidáme orestovanou směs s paprikou. Pomazánku promícháme a podle chuti můžeme přidat jarní cibulku nebo pažitku.

2

Pomazánka z červené čočky s jablkem

Červenou čočku uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Čočku přendáme do misky, přidáme lučinu a pořádně promícháme. Přidáme najemno nastrouhaný sýr, nastrouhané jablko, nakrájenou cibulku, sůl a pepř a spojíme.

3

Cizrnová pomazánka

Cizrnu propláchneme a přendáme do misky. Přidáme cottage sýr a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme jogurt, nakrájenou jarní cibulku, sůl a pepř a promícháme.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat cizrnovou pomazánku | recept
Cizrnová pomazánka je pro mnoho z nás neznámou pomazánkou. Jste gurmáni, kteří okusí od obilovin téměř vše, od kuskusu až po jáhly, pohanku či kroupy?…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.