Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zeleninové pomazánky | recepty

Zeleninové pomazánky | recepty. Často svým klientům doporučuji, aby si připravovali pomazánky. Jenomže často nevědí jaké a většinou se uchylují ke svým „klasikám“. Dnes vám přináším tipy na zeleninové pomazánky. Dozvíte se, jak připravit pomazánku mrkvičkovou, špenátovou s vajíčkem a lahodnou z červené řepy s vlašskými ořechy. Všechny pomazánky jsou jednoduché, hotové během pár minut a jsou vhodné i pro děti.

Co je potřeba

Mrkvičková pomazánka

  • 250 g polotučný tvaroh
  • 100 g lučina
  • 1 větší mrkev
  • 1 jarní cibulka, příp. pažitka
  • 2 vejce
  • sůl, pepř

Špenátová pomazánka s vejcem

  • 20 - 30 g máslo
  • 1 střední cibule
  • 80 - 100 g listového špenátu (může být i mražený)
  • 2 stroužky česneku
  • 4 ks vejce
  • sůl, pepř
  • 100 g lučina nebo polotučný tvaroh

Pomazánka z červené řepy

  • 1 větší řepa nebo 2 menší
  • 200 g měkký kozí sýr nebo lučina
  • sůl, pepř
  • 1 hrst vlašských ořechů
1

Mrkvičková pomazánka

Vejce uvaříme na tvrdo. Tvaroh smícháme s lučinou, solí, pepřem a nakrájenou jarní cibulkou. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev. Uvařená vejce oloupeme a nastrouháme nahrubo a lehce zamícháme do pomazánky.

2

Špenátová pomazánka s vejcem

Na másle necháme zesklovatět cibuli. Čerstvý špenát překrojíme na půl a krátce orestujeme na cibulce společně s prolisovaným česnekem, aby se pouze zapařil a zmenšil svůj objem. Přidáme rozšlehaná vejce, osolíme, opepříme a za stálého míchání vajíčka opražíme. Směs necháme krátce vychladnout a poté smícháme s lučinou nebo tvarohem.

3

Pomazánka z červené řepy

Řepu uvaříme do měkka. Necháme vychladnout a oloupeme. Řepu nastrouháme najemno a smícháme s kozím sýrem nebo lučinou. Osolíme, opepříme a přimícháme nadrobno nakrájené vlašské ořechy. Pokud máme malé děti, ořechy raději nezařadíme (záleží na tom, jestli je umí rozkousat).

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo | rady a tipy. Přepuštěné máslo, které možná znáte také pod indickým názvem ghí, je máslo očištěné od vody, mléč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.