Přejít k hlavnímu obsahu

Jak bez kynutí upéct tvarohové minimazance s medovou krustou

Tradice je tradice, všechna čest, ale někdy není špatné „zazlobit“ a tradice porušit. V případě těchto nekynutých tvarohových minimazanců Vám bude jistě odpuštěno. Jelikož tak úžasně vláčné, kypré, citronovou kůrou ovoněné minimazance, vyšperkované máslovo-medovou krustou, jste ještě nejedli a za porušení tradic Vám rozhodně stojí. A dost možná, že se stanou Vaši novou tradicí.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá 6–8 bochánkům.

… (dle toho jak moc mini budete minimazance připravovat)

Těsto:

  • 125 g jemného tvarohu z alobalu
  • 240 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce rumu
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 hrst rozinek předem naložených v rumu
  • 0,5 hrsti mandlových lupínků

Dohotovení:

  • 1 vajíčko na potření
  • mandlové lupínky na posypání
  • 50 g másla
  • 2 plné lžíce medu
1

V míse utřete povolené máslo s cukrem.

2

Přidejte tvaroh, žloutek, citronovou kůru, vanilkový cukr, rum a špetku soli a promíchejte.

3

Nakonec přisypte hladkou mouku s práškem do pečiva a přidejte předem naložené rozinky a mandlové lupínky.

4

Vymíchejte v kompaktní, vláčné, dobře zpracovatelné těsto.

5

Z těsta vytvarujte bochánky a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem.

6

Připravené bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte dle libosti mandlovými lupínky.

7

Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 25–30 min, dokud nejsou krásně zlatavě opečené a špejle na zjištění propečenosti těsta bude suchá.

8

V závěru pečení si rozpusťte máslo s medem. A ještě horké minimazance, nejlépe ihned po vytažení z trouby, medovým máslem pomašlujte a nechejte na plechu dojít.

9

A nyní už jen ochutnejte a ujistěte se, že porušení tradic bylo na místě.

Rum do těsta použijte nejlépe ten z naložených rozinek. Maličkost, která ale doladí výslednou chuť.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.