Přejít k hlavnímu obsahu

Jak bez lepku upéct mrkvové řezy s jemným tvarohovým krémem

Jak bez lepku upéct mrkvové řezy s jemným tvarohovým krémem

Stejně jako jemné mrkvové těsto, tak i tvarohový krém má významný podíl na tomto mrkvovém řezu, který potěší nejen již zmíněnou jemnou chutí, ale i neskonalou vláčností a překvapivě lehkou stravitelností. Na té má pak významný podíl jeho celkové bezlepkové ladění.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím upečete tyto bezlepkové mrkvové řezy na plechu velikém 30×40 cm.

Na jemné mrkvové těsto bez lepku:

  • 4 vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 150 ml oleje
  • 100 g jemného arašídového másla, bez kousků arašídů
  • 150 g rýžové mouky
  • 150 g jemně mletých oloupaných mandlí
  • 3 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 400 g najemno nastrouhané mrkve

Na jemný tvarohový krém:

  • 325 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g slazeného kondenzované mléka (Salko)

Navíc:

  • rum s mandlovou příchutí či lépe přímo Amaretto na pokapání upečeného mrkvového korpusu

1

Aby bezlepkové, tedy bez klasické mouky pečené koláče a korpusy byly hezky nadýchané a ne hutné, jako by byly sražené, je důležité kvalitní vyšlehání jejich základu. Proto na tyto bezlepkové mrkvové řezy vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem opravdu důkladně, a to elektrickými metlami na vysoký výkon, až ze surovin vznikne opravdu nadýchaná řidší pěna.

vyšlehání vaječné pěny z vajec a třtinového cukru
2

Do vaječné pěny postupně a za stálého šlehání přidávejte jemné arašídové máslo střídavě s olejem. Vaječný základ tím získá dokonale vláčnou konzistenci.

přidání jemného arašídového másla a oleje
3

Nyní směs zahustěte rýžovou moukou, najemno mletými mandlemi, provoňte skořicí a doplňte bezlepkovým práškem do pečiva. Vše vařečkou propracujte do hustšího, ovšem stále litého těsta.

zahuštění vláčného základu
4

Na závěr bezlepkové těsto obohaťte nezbytnou najemno nastrouhanou mrkví, jejíž šťavnatost má významný podíl na patřičném zvláčnění těsta, které se díky ní stane dokonale lité a jemné.

Takto připraveným bezlepkovým mrkvovým těstem vyplňte plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde korpus pečte 30–35 minut.

 

obohacení bezlepkového těsta najemno nastrouhanou mrkví
5

Ihned po vytažení jemného mrkvového korpusu z trouby jeho povrch pokapejte rumem s mandlovou příchutí či přímo mandlovým likérem Amaretto a poté nechejte zcela zchladnout.

provonění upečeného mrkvového korpusu likérem či rumem
6

Zatímco upečený mrkvový korpus chladne, začněte s přípravou jemného tvarohového krému, a to utřením či vyšleháním povoleného másla a moučkového cukru.

V případě šlehání elektrickými metlami směs nejdříve promíchejte a částečně zapracujte a poté teprve šlehejte. Moučkový cukr jinak dost práší.

zahájení přípravy jemného tvarohového krému utřením másla a cukru
7

Do máslově jemné nadýchané hmoty vmíchejte tvaroh se slazeným kondenzovaným mlékem a pečlivě promíchejte tak, aby výsledný tvarohový krém byl jemný a hladký. Následně přesuňte tvarohový krém do lednice, kde lehce zatuhne a půjde pak lépe nanášet na mrkvový korpus.

přidání jemného tvarohu a Salka do máslového základu
8

Zcela zchladlý mrkvový korpus nakonec rovnoměrně potřete jemným tvarohovým krémem a dejte i s plechem chladit do lednice, a to nejlépe až do druhého dne, kdy krém krásně zatuhne a současně se prolnou chutě.

Poté ostrým nožem bezlepkový mrkvový koláč s jemným tvarohovým krémem rozdělte na neskonale vláčné mrkvové řezy.

nanesení jemného tvarohového krému na mrkvový korpus

Tipy

  • Na provonění jemného bezlepkového korpusu a podpoření mletých mandlí zastoupených v mrkvovém těstě je opravdu nejlepší mandlový likér Amaretto. V případě, že doma nemáte ani Amaretto ani rum s mandlovou příchutí, skvěle si vystačíte s klasickým rumem, který v patřičném množství odlijete do skleničky a provoníte mandlovým aromatem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.