Přejít k hlavnímu obsahu

Jak bez mouky upéct sladký tvarohový dortík se sušenými datlemi | recept bez lepku

Jak bez mouky upéct sladký tvarohový dortík se sušenými datlemi | recept bez lepku. Nebezpečně chutný, nebezpečně voňavý a vláčný, co je ovšem bezpečně – zdravý! Je totiž bez mouky, plný tvarohu a sušených datlí, jejichž výrazná sladkost je dokonale vyvážena svěžestí a jemnou nakyslostí samotného tvarohu.

Co je potřeba

  • 1 tvaroh ve staniolu
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 vajíčka
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 120 g vypeckovaných datlí
  • 1 lžička vanilkového aroma na provonění
1

Nejprve oddělte bílky od žloutků. Žloutky pak spolu s moučkovým cukrem vyšlehejte elektrickými metlami do bělavé táhlé pěny.

2

Přidejte oba druhy tvarohu, zakysanou smetanu, vanilkový cukr i kukuřičný škrob a vše provoňte vanilkovým aroma. Promíchejte a pak i metlami prošlehejte.

3

Nyní zlehka a jemně zapracujte ušlehaný sníh z bílků.

4

Nakonec do těsta přisypte nadrobno nasekané datle.

5

Těsto urovnejte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 35–40 minut až povrch zezlátne. Poté troubu jen vypněte, ale upečenou dobrotu v ní nechejte 10 minut dojít. Díky tomu těsto nespadne.

Po vychladnutí a zpevnění krájejte na klínky, které můžete například posypat tmavým kakaem, čímž vytvoříte báječný chuťový kontrast se sladkými datlemi.

  • Nejsou-li vám datle zrovna po vkusu, dortík můžete upéct s jakýmkoliv oblíbeným sušeným ovocem. Stejně sladkého ladění dosáhnete například s rozinkami, které navíc můžete předem naložit do rumu.  To je pak dortík opravdu luxusní.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články