Co je potřeba

  • vejce (libovolný počet)
  • kulatý jehlový pilník nebo jehla
  • špejle
  • miska
1

Než propíchneme dírku

Vajíčko dobře omyjeme v jarové vodě a důkladně osušíme. Pokud najdeme na skořápce červené razítko, jemně ho smyjeme s pomocí tekutého písku a houbičky a teprve poté omyjeme. Připravíme si všechno potřebné. Hlavně miska na vyfouknutý obsah je důležitá. Jakmile totiž do vajíčka uděláme dvě dírky, začne jeho obsah pomalu samovolně vytékat a při shánění misky bychom si doma udělali pěkný svinčík.

2

Propíchnutí dírky

Na propichování dírky se nejlépe hodí kulatý jehlový pilník, ale pokud ho stejně jako já nemáte, dobře vám poslouží i obyčejná jehla nebo špičaté nůžky. Bude to sice trošičku pracnější, ale ne o moc. Špičku vajíčka (pěkně uprostřed) opatrně narušíme ostrým hrotem, nejlépe jemným oťukáváním. Vzniklou dírku poté velmi opatrně rozšíříme tak, že špičku námi zvoleného nástroje pomocí pomalých otáčivých pohybů protlačíme dovnitř. Dáváme pozor, aby na skořápce nevznikly vlasové praskliny, které by mohly při vyfukování zapříčinit její rozpadnutí (a nepořádek po celé místnosti). Stejný postup opakujeme na druhém konci. Pozor! Čím menší je dírka, tím jde vyfukování hůř, takže jestliže s vyfukováním teprve začíná, udělejte ji trochu větší. Na druhou stranu menší dírka vypadá efektněji a dá se snadno zakrýt zdobením.

3

Uvolnění obsahu

Může se to zdát jako nepodstatná banalita, ale díky tomuto jednoduchému kroku se z vyfukování vajíčka stane záležitost trvající pouhých několik vteřin. Do vajíčka jednoduše zastrčíme špejli a trochu s ní uvnitř zamícháme. Tak se naruší blanky obklopující bílek a vyfukování půjde líp. Jestliže máme dírky hodně malé, použijeme třeba špízovou jehlu. V případě, že máme vajíčko větší, vyplatí se s ním ještě navíc trochu zatřepat.

4

Vyfukování

Takže, a to je důležité, k vajíčku nejprve čichneme, to pro případ, že bychom měli tu smůlu a narazili na nějaké zkažené. Jestliže jsme vytvořily dírky nestejně velké, budeme foukat do té menší. Vajíčko přiložíme k ústům (z pochopitelných důvodů nad miskou), těsně ho obemkneme rty a foukneme. Ne prudce, spíš táhle a vytrvale. Klidně na několikrát. Nejprve se objeví bílek a blanky a nakonec žloutek. Na závěr ještě vajíčko důkladně profoukneme, aby se dokonale vyprázdnilo.

5

Čištění

Vyfouknuté vajíčko stačí jednoduše ponořit do misky s čistou vodou, tak aby se nějaká dostala i dovnitř. Vajíčkem pak důkladně zatřepeme, zbylou vodu vyfoukneme a máme hotovo.

Tipy

Pokud se zrovna nechystáte péct koláč nebo uvařit míchaná vajíčka, uložte vyfouknutý bílek a žloutek do lednice do uzavřené nádoby. Vydrží tam asi 3 dny.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.03846
Average: 4 (26 votes)