Přejít k hlavnímu obsahu

Jak a kdy sklízet česnek

Česnek dozrává v závislosti na tom, kdy byl vysazen. Česnek dozrál, když horní třetina natě zaschla. Je to u něj velmi podobné jako u cibule.

Co je potřeba

provázek, rycí vidle, bedýnka

1

Správnou dobu sklizně česneku poznáme, když se u česneku paličáku začnou napřimovat ponechané kontrolní květní stvoly a u česneku nepaličáku žloutne nať.

2

V oblastech s mírným klimatem můžeme vysazovat česnek i na podzim. Pak může česnek dozrát – pokud má příhodné podmínky, již začátkem léta. Pokud však vysazujeme až na jaře, můžeme zralé palice česneku sklízet přibližně až na přelomu července a srpna.

3

Palice uvolněte rycími vidlemi, povysuňte nad zeminu, vytahejte je z ní. Oberte nadbytečnou zeminu, svažte je do otýpek a nechte jej uschnout zavěšené na vzdušném místě a nebo jednotlivé palice naskládejte na volno do dřevěných bedýnek. Svazkujeme po 10 – 15 kusech. S dalším očištěním raději nespěcháme.

4

Pokud přistoupíte ke sklizni pozdě, nať se odtrhne a palice se bude rozdělovat na jednotlivé stroužky. Takto se hůře uskladňuje a je větší nebezpečí napadení skládkovými chorobami.

5

Pokud se na rostlinách během růstu vytvořily takzvané pacibulky, můžeme je také využít. Ty se vysejí ještě během léta do půdy a do podzimu z nich budou malé rostlinky česneku. Možné je vysadit až 40 pacibulek na 1 m2. Příští rok se vytvoří nedělené kulaté cibule, ty jsou zatím nepoživatelné, ale dají se vyjednotit a znovu vysadit – nejlépe na podzim. Teprve druhým rokem z nich vyrostou všem dobře známé palice složené z jednotlivých stroužků.

Autor: ZBohdalova
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak pěstovat česnek
Není ve světě nad český česnek! Český česnek je chuťově intenzivnější a kvalitnější než česnek dovezený z Číny, Španělska či Nizozemí. Jeden stroužek…
Jak oživit staré tričko
Určitě máte doma staré tričko či tílko, které se Vám stále líbí, a neradi byste jej vyhazovali, ale už jsou na něm patrné různé flíčky nebo jiné nedok…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.