Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na čokoládový dezert z batátů a banánu | recept

Jak na čokoládový dezert z batátů a banánu | recept. Batáty, neboli sladké brambory, jsou díky vysokému obsahu sacharidů jako stvořené pro přípravu sladkých jídel a dezertů. Podle dnešního návodu si můžete jeden z takových dezertů snadno připravit.  Nejen že budete překvapeni lahodným a příjemně nasládlým krémem pudinkové konzistence, ale budete potěšeni i tím, že mlsáte o něco zdravěji.

Co je potřeba

  • 1 velký batát (či dva menší)
  • 1 zralý banán
  • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 40–50 ml mléka (lze i kokosové, mandlové, ovesné a jiné)
  • javorový sirup či med na doslazení – dle chuti
1

Batát oloupejte, umyjte a nakrájený na kostičky uvařte ve vodě doměkka.

2

Poté vodu slijte, a ještě horký batát vložte do mixéru či nádoby vhodné k mixování, nejlépe té, která má poklop s otvorem.

3

K horkému batátu přidejte nastrouhanou čokoládu, která se horkem krásně povolí, a rozmixujte.

4

Do batátového základu přidejte na kousky nakrájený banán a mléko. Společně rozmixujte do hladkého krému.  Mléka přidejte nejprve menší množství a po promixování případně přidejte. Krém by měl mít pudinkovou konzistenci.

5

Nyní ochutnejte a pokud se vám krém zdá málo sladký, přidejte javorový sirup či med. Batát je sám o sobě sladký dost a  máte-li banán opravdu zralý, doslazení nebude třeba.  Ale opravdu záleží na vás. Sama jsem jednu lžíci javorového sirupu přidala.

Takto připravený čokoládovo-batátový krém rozdělte do skleniček či mističek a ozdobené podávejte. Dezert můžete podávat ihned, ale i vychlazený. Při zdobení se meze nekladou, ideální je jakékoliv čerstvé ovoce, šlehačkou nebo čokoládovými hoblinkami také nic nezkazíte.

Tento krém (pudink chcete-li) můžete použít i jako náplň do palačinek. Vhodný je do buchet či zákusků jako krém na potření.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články