Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na cuketovou čalamádu | recept

Cuketová čalamáda | recept. Sezóna cuket je v plném proudu a pokud jste již vyzkoušeli všechny Vaše oblíbené recepty s cuketou a stále Vám nějaké cukety přebývají nebo dostáváte další a další od příbuzných či známých, máme pro Vás řešení. Domácí cuketová čalamáda chutná výborně, její výroba je velmi jednoduchá a skvěle zužitkujete přebytečné i přerostlé cukety a uchováte si je na zimu. Zkuste si s námi připravit domácí cuketovou čalamádu. Recept naleznete v našem článku.

Co je potřeba

  • 2 kg cukety
  • 6 větších rajčat
  • 3 cibule
  • 4 zelené papriky
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • chilli, kari
  • čerstvé či sušené bylinky
  • olivový olej
1

Cukety obsahují málo kalorií, zato však spoustu živin. Cuketa je plná vitamínů A, B, C, E, K, také vlákniny, vápníku, železa, fosforu, draslíku, zinku, selenu, manganu a dalších hodnotných látek. Podporuje imunitu a trávení, detoxikuje organismus, čistí střeva, posiluje srdce a cévy, snižuje cholesterol, zlepšuje zrak a kvalitu vlasů a nehtů a je velmi vhodná na hubnutí. Pro výrobu cuketové čalamády budeme potřebovat asi 2 kg cuket.

2

Co dále přidat do cuketové čalamády?

Můžeme přidat různé druhy zeleniny, nicméně velmi chutná je čalamáda s rajčaty, paprikami, cibulí a česnekem. Dále můžeme přidat sůl, pepř, chilli a kari koření, pokud máme rádi pikantní chuť. Do čalamády se hodí také různé druhy bylinek, já jsem použila čerstvou bazalku a petrželku.

3

A jak na to?

Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji na olivovém oleji. Přidáme nakrájené papriky a rajčata a dusíme doměkka. Poté zeleninu ochutíme solí, pepřem a dalším kořením, bylinkami a rozmačkanými stroužky česneku.

4

Mezitím si očistíme cukety. Mladé a menší cukety nemusíme loupat, pouze je nakrájíme na tenké plátky. Starší a přerostlé cukety oloupeme, zbavíme je středu se semínky a nastrouháme je na hrubém struhadle.

5

Vysterilizované sklenice plníme střídavě vrstvami cukety a zeleninové směsi. Poté je zavíčkujeme a zavaříme asi 25 minut na 80 °C.

Cuketovou čalamádu využijeme jako přílohu k masu, na tousty či topinky, jako základ pro omáčky či na těstoviny.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Jak upéct sladký cuketový koláč
Sladký cuketový koláč | rady a tipy. Cuketa je zelenina, která se dá skvěle využít pro přípravu jak slaných, tak sladkých pokrmů. Zkuste ji přidat do…
Jak připravit cuketovou frittatu | recept
Cuketová frittata | recept. Úroda cukety bývá často větší, než dokážete spotřebovat. Existuje mnoho způsobů, jak ji zpracovat a ještě více receptů na…
Jak naložit papriku v oleji | recept
Jak naložit papriku v oleji | recept. V období, kdy je dostatek levné čerstvé papriky, je výhodné si udělat zásoby na zimu. Papriku můžeme různými způ…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.