Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept

Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept. Granola, tedy dokřupava zapečená směs vloček a ořechů, jež je následně doplněna rozmanitými pochutinami, je ve všech svých podobách doslova hitem současných snídaní. A jinak tomu není ani u této varianty doplněné jemným kokosem, provoněné skořicí, ale především oslazené božským Salkem. A právě to z ní činí neobyčejně lákavou záležitost.

Co je potřeba

  • 500 g ovesných vloček
  • 200 g ořechů různého druhu (v tomto receptu je například 100 g kešu oříšků, 50 g mandlí a 50 g lískových oříšků. Jemné kešu lze ale nahradit výraznějšími vlašskými ořechy)
  • 50 g sušených kokosových plátků
  • 1–2 lžičky mleté skořice
  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (Salko)
  • 1–2 hrsti rozinek pro sladší verzi či brusinek pro výraznější a delikátnější verzi
1

Ve velké míse smíchejte vločky, nahrubo nasekané ořechy a kokosové plátky.

2

Sypkou směs provoňte skořicí a zalijte sladkým kondenzovaným mlékem. Vše důkladně promíchejte tak, aby se Salko propojilo se všemi ingrediencemi.

3

Lepkavou směs rozprostřete v centimetrové vrstvě na mělký plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C). Pečte přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne a poté nechejte zcela vychladnout a současně tím i zkřehnout.  

Během pečení tuto granolu nepromíchávejte, jako je zvykem u jiných, ale nechejte péct tak, jak jste rozprostřeli.

4

Vychladlý plát rozlámejte na menší kousky a promíchejte s rozinkami či brusinkami.

Skladujete ve sklenicích či jiných vzduchotěsných nádobách.

Sušené ovoce opravdu přidávejte až po upečení. Pokud byste pekli vše současně, ovoce by bylo příliš tvrdé.

  • Granolu báječně doplní i sušené banány, které vřele doporučuji zkombinovat i s kousky hořké čokolády.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.