Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně kombinovat víno a pokrmy

21. Květen 2025
víno a jídlo

Dobře zvolené víno může výrazně podtrhnout chuť jídla – a naopak. I když neexistuje jeden univerzální návod, existují jednoduché principy, které vám výběr vína výrazně usnadní. Přinášíme přehled základních pravidel, tipů a doporučení, jak víno a jídlo sladit tak, aby si navzájem skvěle sedly.

Základní pravidla párování

Při výběru vína k jídlu myslete hlavně na rovnováhu chutí – jedno by nemělo přebíjet druhé. Řiďte se těmito jednoduchými zásadami:

  • Slaďte hmotnost jídla s tělem vína.
    Lehká jídla = lehká vína. Těžká, hutná jídla = plná vína.
  • Slaďte chutě vína s chutěmi jídla.
    Jemné chutě si rozumí s jemnými víny, výrazné chutě potřebují vína s charakterem.
  • Kyselé pokrmy si žádají vína s vyšší kyselinou.
    Typicky italská kuchyně (rajčata, citrony) se dobře snoubí s víny s vyšší kyselinkou.
  • Sladká jídla = sladká vína.
    Čím sladší dezert, tím sladší víno.
  • Vyhněte se tříslovinám u mastných nebo slaných jídel.
    Třísloviny a tuk spolu nevytvářejí příjemnou chuť – mohou působit kovově. Zde volte raději vína s vyšší kyselinou.

Jak na to v praxi?

1. Tělo vína & bohatost jídla

  • Těžká jídla (pečeně, guláše, zvěřina) = plná červená vína
  • Lehká jídla (ryby, drůbež, zelenina) = svěží bílá nebo lehká červená vína

2. Chutě na talíři i ve sklenici

  • Jemné jídlo (např. dušená zelenina, kuřecí maso) = jemné bílé víno
  • Intenzivní pokrmy (např. hovězí guláš) = silné červené s plným tělem

3. Kyselost ve víně & jídle

  • Rajčata, citron, ocet? Sáhněte po vínech s kyselinkou – například po italském Chianti nebo Sauvignon Blanc.

4. Sladké k sladkému

  • Dezerty si žádají dezertní vína – například muškát, tokaj nebo sladký ryzlink.

5. Třísloviny & tuk

  • Vyhněte se červeným vínům s vysokým obsahem tříslovin (např. Barolo) u tučných ryb nebo šunky – způsobují nepříjemný kovový dojem.

Kombinace podle typu jídla

Kombinace podle typu jídla

Maso a červená vína

Víno

Ideální k

Cabernet Sauvignon

Hovězí, zvěřina, steak

Merlot

Jehněčí, telecí

Pinot Noir (Rulandské modré)

Vepřové, hovězí, králík, jehněčí

Syrah / Shiraz

Zvěřina, grilované maso

Chianti

Hovězí, těstoviny s rajčatovou omáčkou

Zinfandel

Jehněčí, vepřové, grilované pokrmy

 

Bílé víno a maso

Víno

Ideální k

Chardonnay

Vepřové, krémové omáčky

Sauvignon Blanc

Bílé maso, zelenina, kořeněná jídla

Riesling

Zvěřina, asijská kuchyně

Pinot Grigio

Šunka, lehké předkrmy

Vouvray

Šunka, lehká jídla

A co špagety carbonara?

Skvělá otázka! Tradiční špagety carbonara jsou krémové, lehce slané a obsahují slaninu, sýr a vejce. K nim se skvěle hodí:

  • Lehké bílé víno s dobrou kyselinou – např. Pinot GrigioGavi nebo Chardonnay bez sudu.
  • Chcete-li červené, volte velmi jemné a svěží – např. Pinot Noir.

Tipy

  • Nezapomeňte na omáčku. Je často chuťově dominantní, proto ji zohledněte při výběru vína.
  • Způsob úpravy jídla hraje roli. Grilované pokrmy si žádají výraznější vína, dušená jídla jemnější.
  • Experimentujte. Neexistuje jediný správný výběr – párování vína a jídla je i o osobní chuti a zábavě.

 

Pamatujte: Nejlepší kombinace je ta, která chutná vám. Pravidla jsou jen vodítkem – objevujte, zkoušejte a bavte se!

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.