Jak správně kombinovat víno a pokrmy
Dobře zvolené víno může výrazně podtrhnout chuť jídla – a naopak. I když neexistuje jeden univerzální návod, existují jednoduché principy, které vám výběr vína výrazně usnadní. Přinášíme přehled základních pravidel, tipů a doporučení, jak víno a jídlo sladit tak, aby si navzájem skvěle sedly.
Základní pravidla párování
Při výběru vína k jídlu myslete hlavně na rovnováhu chutí – jedno by nemělo přebíjet druhé. Řiďte se těmito jednoduchými zásadami:
- Slaďte hmotnost jídla s tělem vína.
Lehká jídla = lehká vína. Těžká, hutná jídla = plná vína. - Slaďte chutě vína s chutěmi jídla.
Jemné chutě si rozumí s jemnými víny, výrazné chutě potřebují vína s charakterem. - Kyselé pokrmy si žádají vína s vyšší kyselinou.
Typicky italská kuchyně (rajčata, citrony) se dobře snoubí s víny s vyšší kyselinkou. - Sladká jídla = sladká vína.
Čím sladší dezert, tím sladší víno. - Vyhněte se tříslovinám u mastných nebo slaných jídel.
Třísloviny a tuk spolu nevytvářejí příjemnou chuť – mohou působit kovově. Zde volte raději vína s vyšší kyselinou.
Jak na to v praxi?
1. Tělo vína & bohatost jídla
- Těžká jídla (pečeně, guláše, zvěřina) = plná červená vína
- Lehká jídla (ryby, drůbež, zelenina) = svěží bílá nebo lehká červená vína
2. Chutě na talíři i ve sklenici
- Jemné jídlo (např. dušená zelenina, kuřecí maso) = jemné bílé víno
- Intenzivní pokrmy (např. hovězí guláš) = silné červené s plným tělem
3. Kyselost ve víně & jídle
- Rajčata, citron, ocet? Sáhněte po vínech s kyselinkou – například po italském Chianti nebo Sauvignon Blanc.
4. Sladké k sladkému
- Dezerty si žádají dezertní vína – například muškát, tokaj nebo sladký ryzlink.
5. Třísloviny & tuk
- Vyhněte se červeným vínům s vysokým obsahem tříslovin (např. Barolo) u tučných ryb nebo šunky – způsobují nepříjemný kovový dojem.
Kombinace podle typu jídla
Kombinace podle typu jídla
Maso a červená vína
Víno | Ideální k |
Cabernet Sauvignon | Hovězí, zvěřina, steak |
Merlot | Jehněčí, telecí |
Pinot Noir (Rulandské modré) | Vepřové, hovězí, králík, jehněčí |
Syrah / Shiraz | Zvěřina, grilované maso |
Chianti | Hovězí, těstoviny s rajčatovou omáčkou |
Zinfandel | Jehněčí, vepřové, grilované pokrmy |
Bílé víno a maso
Víno | Ideální k |
Chardonnay | Vepřové, krémové omáčky |
Sauvignon Blanc | Bílé maso, zelenina, kořeněná jídla |
Riesling | Zvěřina, asijská kuchyně |
Pinot Grigio | Šunka, lehké předkrmy |
Vouvray | Šunka, lehká jídla |
A co špagety carbonara?
Skvělá otázka! Tradiční špagety carbonara jsou krémové, lehce slané a obsahují slaninu, sýr a vejce. K nim se skvěle hodí:
- Lehké bílé víno s dobrou kyselinou – např. Pinot Grigio, Gavi nebo Chardonnay bez sudu.
- Chcete-li červené, volte velmi jemné a svěží – např. Pinot Noir.
Tipy
- Nezapomeňte na omáčku. Je často chuťově dominantní, proto ji zohledněte při výběru vína.
- Způsob úpravy jídla hraje roli. Grilované pokrmy si žádají výraznější vína, dušená jídla jemnější.
- Experimentujte. Neexistuje jediný správný výběr – párování vína a jídla je i o osobní chuti a zábavě.
Pamatujte: Nejlepší kombinace je ta, která chutná vám. Pravidla jsou jen vodítkem – objevujte, zkoušejte a bavte se!
Diskuze k článku