Jak připravit levná a chutná jídla pro celou rodinu
V dnešní době, kdy ceny potravin neustále rostou, hledá mnoho rodin způsoby, jak ušetřit a přitom se dobře najíst. Dobrou zprávou je, že chutné jídlo nemusí být drahé. Stačí sáhnout po dostupných surovinách, zapojit trochu kreativity a nebát se vařit jednoduše.
Plánování je základ
Prvním krokem k úspoře je plánování jídelníčku. Když víte, co budete vařit, nenakupujete zbytečnosti a využijete vše beze zbytku. Sestavte si jídelní plán na celý týden a podle toho nakupujte. Zaměřte se na suroviny, které se dají použít na více způsobů – například brambory, rýže, luštěniny nebo těstoviny.
Jednoduché a syté pokrmy
Levná jídla neznamenají nudná nebo chuťově chudá. Naopak – tradiční pokrmy našich babiček byly často levné a přitom výborné. Mezi osvědčené recepty patří například:
- Bramborové placky, lepenice, šťouchané brambory s cibulkou a vejcem
- Rizoto z mražené zeleniny a kuřecího masa
- Čočka na kyselo s vejcem a kyselou okurkou
- Zapečené těstoviny s tvarohem nebo uzeninou
- Polévky jako hlavní jídlo – čočková, gulášová, zelňačka nebo bramboračka krásně zasytí
Využijte zbytky a sezónní suroviny
Zbyla vám rýže, těstoviny nebo kousek pečeného masa? Využijte je na nový pokrm – třeba jako náplň do zapečených palačinek nebo jako součást salátu. Sezonní zelenina a ovoce bývá levnější a chutnější – v létě cukety, rajčata, švestky, v zimě zelí nebo kořenová zelenina.
Jeden recept pro všechny strávníky
Vařte tak, aby se najedla celá rodina najednou. Jídla jako zapečené pekáče, polévky, eintopfy (jídlo v jednom hrnci) jsou ideální – jsou rychlé, úsporné a syté. Dětem můžete upravit porci jemněji, dospělí si dochutí podle potřeby.
Levné vaření není o odpírání si, ale o chytrosti, plánování a návratu k poctivým receptům. A často platí, že ta nejjednodušší jídla chutnají nejlépe.
Diskuze k článku