Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí vanilkový cukr s pravou vanilkou | 3 způsoby přípravy

Domácí vanilkový cukr | recept. Vanilkový cukr můžete snadno připravit i doma. Připravit ho můžete dokonce i několika způsoby. Záleží, jak pospícháte – kdy potřebujete mít domácí vanilkový cukr k dispozici. Navíc můžete použít i vydlabaný lusk a to i na výrobu vanilkového cukru. Jak na to?

Co je potřeba

  • pravý vanilkový lusk
  • cukr
1

1. způsob přípravy domácího vanilkového cukru – pokud nespěcháte

  • Celý kvalitní vanilkový lusk vložíte do uzavíratelné sklenice s cukrem.
  • Lusk v cukru necháte minimálně 2 týdny, raději déle.
  • Tento způsob je vhodný pokud nespěcháte. Vanilkový lusk pomalu uvolňuje aroma do cukru a trvá to delší dobu.
  • Výhodou je, že můžete cukr následně doplňovat a vanilkový lusk aromatizuje cukr dál.
2

2. způsob přípravy domácího vanilkového cukru

  • Rozpůlený vanilkový lusk, ze kterého jsme použili dužinu na výrobu nějaké sladké dobroty, nevyhazujeme. Byla by to škoda. Vydlabaný vanilkový lusk můžete vložit do uzavíratelné nádoby s cukrem a využít ho tak k aromatizaci cukru.
  • Je to stejný postup jako u způsobu č. 1 s tím, že aromatizace cukru bude podstatně rychlejší než u lusku uzavřeného – celého.
3

3. způsob přípravy domácího vanilkového cukru 

  • Vanilkový lusk vydlabeme a dužinu (semínka) přidáme do uzavíratelné nádoby s cukrem.
  • Tento způsob aromatizuje nejintenzivněji a nejrychleji.
  • Musíme počítat s tím, že v cukru budou „černé tečky“, tedy zrníčka z lusku. Pokud vám to nevadí, není to určitě na závadu, naopak je to známka kvalitního vanilkového cukru.
4

Jak silně aromatizovat vanilkový cukr

Jak silně aromatizovaný vanilkový cukr si připravit záleží na použití.

  • Vanilkový cukr na posypávání bude lepší méně aromatizovaný.
  • Vanilkový cukr do těsta a podobně je lepší více aromatizovaný, aby byl ve vyrobeném pokrmu „cítit“.
5

Fakta o vanilkovém lusku

  • Obsah vanilinu ve vanilkovém lusku je cca 75 – 125 mg. Záleží na kvalitě lusku.
  • Jeden vanilkový lusk dodá aroma cca 700 g hmoty (cukr, těsto, krém apod.).
  • Pokud používáte rum do těsta, zkuste do rumu ponořit vanilkový lusk a nechat vylouhovat
  • Takto aromatizovaný rum je výborný nejen jako ingredience do pečení, ale lze použít i na flambování.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak namíchat melounové mojito | recept
Melounové mojito | recept. Nejenom v létě se těší velké oblibě míchané ovocné drinky. Klasické mojito jistě není třeba představovat, zkoušeli jste ale…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.