Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na dýni v kuchyni | recepty

Recepty z dýně – dýně hokaido recepty. Dýně je na našich talířích velmi opomíjenou zeleninou. A je to škoda, protože její příprava je nenáročná a dužina dýně s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek zasytí i náročnějšího jedlíka. Nabízím vám několik vyzkoušených receptů z dýně na chutná a zdravá dýňová jídla. Co takhle dýňový koláč, dýňovou polévku, dýňové rizoto nebo recept na dýňovou buchtu?

Co je potřeba

  • dýně
  • recepty z dýně
1

Dýně v kuchyni – recepty z dýně

Dýni na talíři ocení milovníci rychlých a zdravých receptů, ale také sportovci, dietáři, děti nebo těhotné ženy. Nasládlá dužina dýně je totiž velmi snadno stravitelná. Obsahuje téměř 90 % vody a z potřebných živin tu najdete například: vápník, hořčík, železo, draslík, zinek, nenasycené mastné kyseliny a betakarotén. Pomáhá mimo jiné posilovat imunitní systém a prospívá zdraví srdce a cév. Kromě dužiny se v kuchyni používá i dýňový olej a oloupaná semínka.

2

Pečená dýně | recept

Nejjednodušším dýňovým receptem je určitě pečená dýně. Potřebujete: 500 g dýně 2 stroužky česneku 4 lžíce sojové omáčky ½ lžičky papriky (sladké nebo pálivé) 1 špetka soli 8 lžic olivového oleje Dýni rozkrájíme na měsíčky a vydlabeme semínka. Položíme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Připravíme si marinádu smícháním prolisovaného česneku a ostatních surovin. Dýni důkladně potřeme a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Trvá to asi půl hodiny a během této doby ještě několikrát důkladně pomažeme marinádou. Dýně musí být měkká, snadno vykrojitelná lžičkou. Používáme jako přílohu k masu, nebo jíme s bílým pečivem.

3

Dýňová polévka | recept

Velmi jednoduchá varianta dýňové polévky, která určitě stojí za vyzkoušení. Potřebujeme: 800 g dýně 4 lžíce olivového oleje 1 cibuli 1 l zeleninového vývaru (výborný je třeba z brokolice) 1 lžička kari koření 1 špetka soli Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dýni omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostky velikosti sousta. Na rozpáleném oleji zesklovatíme cibulku. Pak přidáme nakrájenou dýni, několikrát okulíme a ihned přilijeme teplý vývar. Necháme 20 minut vařit. Když je dýně měkká, dochutíme kari kořením a solí a dohladka rozmixujeme. Na talíři můžeme dýňovou polévku dozdobit zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.

4

Dýňové rizoto | recept

Dýňové rizoto – rychlovka inspirovaná středomořím. Místo parmazánu můžete použít i eidam, ale není to ono. 400 g rýže 100 g dýňové dužiny 80 g másla 100 g parmazánu 1 cibule 500 ml masového vývaru špetka soli a pepře zelená petrželka Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte polovinu másla a cibuli na něm usmažte dozlatova. Mezitím nakrájejte dýni na tenké nudličky a přidejte k cibuli. Krátce opečte. Poté přilijte vývar a osolte a opepřete. Přisype rýži. Vařte 10–14 minut na mírném ohni. Když je rýže měkká, přidejte zbytek másla, nastrouhaný parmazán a najemno nasekanou petrželku. Nechte pod pokličkou několik minut odstát, aby se chutě dobře promíchaly a dýňové rizoto podávejte.

5

Dýňová buchta | recept

Dýňová buchta? Jednoduchý a vděčný zákusek. Trochu připomíná sladká jídla z mrkve, ale má výraznější aroma. 350 g hladké mouky 600 g dýně 160 g cukru 2 vejce 60 g másla 180 g rozinek 1 balíček vanilkového cukru ½ balíčku prášku do pečiva Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm. Vložte do pekáčku vytřeného máslem a pečte ve středně rozpálené troubě asi 15 minut. Rozinky zalijte horkou vodou. Mezitím vymíchejte vejce s cukrem do pěny a přidejte rozehřáté máslo a opět důkladně vymíchejte. Upečenou dýni vhoďte spolu se scezenými rozinkami do mixéru a rozmixujte dohladka. Vlijte k vaječné směsi, přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a opravdu důkladně promíchejte. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte v troubě rozpálené na 180 °C 20–30 minut. Hotový dýňový koláč je na povrchu lesklý.

6

Sladké dýňové zelí | recept

Dýňové zelí, to je výborná příloha k jakémukoliv masu. Určitě vyzkoušejte třeba do klasického vepřo-knedlo-zela. 800 g dýně 1 cibule 4 lžíce olivového oleje 2 lžíce cukru Špetka soli a pepře 1 lžíce octa 2 lžíce hladké mouky Dýni očistěte, vydlabejte semena a nastrouhejte na hrubém struhadle. Na oleji zpěňte cibulku. Poté přisypte dýni a na středním plameni duste asi 5 minut. Přisypte cukr a ochuťte octem, solí a pepřem. Zahustěte hladkou moukou a nechte pod pokličkou na mírném plameni dojít dalších 5 minut. Ihned podávejte.

Pokud vám zbude trochu dýně, můžete ji bez obav sníst i syrovou. Výborná je např. nastrouhaná najemno na pečivu s máslem. Máte další nápady a recepty z dýně? Pošlete je nám!

Autor: notburga | Zobrazit autorská práva

Foto k receptům na dýňovou polévku, dýňové rizoto a sladké dýňové zelí: Jana Šrámčíková,
úvodní foto dýní: Hans, pixabay.com, ID: 61279

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Jídlo, na kterém si pochutná každý. Zeleninový špíz nadchne vegetariány, ale příjemně překvapí i ty, kteří na jehle špízu raději nacházejí kousky masa…
Dýňové rizoto | recept. Zbyla Vám dýně a chcete si připravit výborné zeleninové jídlo? Vyzkoušejte dýňové rizoto podle našeho receptu. Jeho příprava n…
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Obrázek není k dispozici
V Americe se v předvečer svátku všech svatých 31. října, města rozzáří oranžovou a červenou barvou, po ulicích se toulají děti v kostýmech duchů a čar…