Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na hadovky v pikantní marinádě | recept na delikatesu z okurek

Jak na hadovky v pikantní marinádě | recept na delikatesu z okurek. Že jsou hadovky dobré akorát tak na salát? Omyl. Tyto marinované hadovky vás o tom přesvědčí. Několik dnů uleželé okurky v lehce pikantní, kořeněné marinádě ze zázvoru, česneku, medu a sójové omáčky, spolu s přidanou mrkví a jarní cibulkou totiž vytvoří neskutečnou delikatesu, vedle které bude i sebelepší salát stále „jen“ salát.

Co je potřeba

  • 600 g okurky hadovky
  • 300 g mrkve
  • 100 g jarní cibulky
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky Teriyaki
  • 2 lžíce rýžového octa
  • ½ lžička soli
  • pepř dle chuti

 

     

    1

    Okurky a mrkve omyjte, očistěte a škrabkou podélně vytvořte dlouhé tenké plátky. Pokud vám slupka z okurky výrazně nevadí, rozhodně ji doporučuji ponechat a okurky neloupat.

    2

    V přípravě zeleniny pokračujte pokrájením jarní cibulky, prolisováním česneku a nastrouháním zázvoru na jemném struhadle.

    3

    Na marinádu spolu v misce promíchejte zázvor, česnek, med, sójovou omáčku, rýžový ocet, sůl a pepř. Možná se vám bude zdát, že je v marinádě  málo tekutiny. Rozhodně ale žádnou nepřidávejte, o zředění se dokonale postarají přidané okurky.

    4

    V opravdu velké míse smíchejte připravené okurky, mrkve a jarní cibulku.

    5

    Přidejte marinádu a pečlivě promíchejte, aby byl ochucený každý kousek.  

    6

    Poté plňte do sklenic. V průběhu plnění rovnoměrně přidávejte i již zředěnou marinádu. Sklenice zavíčkujte a nakonec s ní zatřeste, aby se marináda dostala opravdu všude.

    7

    Tuto úžasnou delikatesu, v podobě netradičního pojetí hadovek, podávejte hezky proleželou a vychlazenou, nejlépe jako přílohu ke grilovanému masu či jako součást například těstovinového salátu. Ukázkovým předkrmem zaujmete v případě, že marinované okurky budete podávat s čerstvou broskví a nasekaným koriandrem. To je pak opravdu výtečná přehlídka chutí.

    Pokud vás, co se týče pikantnosti, neuspokojí pouze česnek s pepřem a zázvorem, neváhejte a přidejte do marinády nasekanou chilli papričku, která se mimochodem bude i krásně barevně vyjímat, či zakomponujte trochu sušeného chilli.

     

    Autor: Markéta
    |
    Hodnocení

    Diskuze k článku

    Další zajímavé články

    Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

    Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.