Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na hořčici z dýně Hokkaidó | recept na dýňový dip

Jak na hořčici z dýně Hokkaidó | recept na dýňový dip. Dip, omáčka či dressing vždy příjemně dochutí a zpestří podávaný pokrm. Zvláště pak, když se jedná o záležitost s dokonalou chutí, kterou právě tato dýňová hořčice je. Nasládlá chuť dýně je, spolu s výrazným hořčičným semínkem, kořením a dijonskou hořčicí, naprosto výtečnou kombinací, která zpestří a báječně doplní jakoukoliv pečínku, grilované maso, ale i aromatické sýry.

Co je potřeba

Z uvedeného množství připravíte 5-6 menších skleniček

  • 1 větší dýně Hokkaidó (cca 1,5 kg, ze které získáte 1 kg očištěné dužiny)
  • 2 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ¾ l zeleninového vývaru
  • 5 bobkových listů
  • 2-3 lžičky hořčičných semínek
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička čerstvě drceného pepře
  • přibližně ¼ nastrouhaného muškátového oříšku

 

1

Dýni omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kostky. Dýni Hokkaidó, jako jedinou z dýní, nemusíte loupat, slupka tepelnou úpravou změkne.

2

V hrnci na olivovém oleji zprudka osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.

3

Jakmile cibule zezlátne, přidejte do hrnce nakrájenou dýni a pár minut za občasného míchání společně restujte. Pro výslednou chuť není na škodu, když se pár kousků dýně lehce přismahne. Ale opravdu jen lehce.

4

Orestovanou zeleninu zalijte vývarem a promíchejte.

5

Přidejte bobkové listy a částečně nadrcená hořčičná semínka. Nadrcená semínka jsou výraznější a ostřejší.

6

Společně za občasného promíchání vařte do změknutí, přibližně 25 minut. V hrnci by mělo zbýt jen nepatrné množství vývaru. Směs by měla mít spíše řidší omáčkovou konzistenci.  Pokud v hrnci vývaru zůstalo více, odklopte pokličku a vařte dokud nedosáhnete požadované hustoty.

7

Ze směsi poté vyjměte bobkové listy a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Ještě horkou  dochuťte čerstvě drceným pepřem, strouhaným muškátovým oříškem, citronovou šťávou a dijonskou hořčicí. V této fázi určitě ochutnejte a dle libosti od čehokoliv přidejte.

Takto připravenou dýňovou hořčici rozdělte do vyčištěných skleniček, zavíčkujte a nechejte vychladnout. Hotový výrobek skladujte v lednici.  

Pro méně peprnou chuť hořčice můžete zvolit pepř zelený, který je mnohem jemnější než černý. Ideálně ovšem čerstvý či naložený v nálevu.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.