Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na jaře správně zastřihnout keř

15. Březen 2022

Opadavé keře mají tendenci k přehuštění, ale je ohrožena i kvalita květu, pokud se pravidelně nesestřihávají. Po jarním stříhání tyto keře většinou vytvoří statné výhonky, které přinášejí v létě nebo na podzim květy. Pokud na podzim odkvetlé výhonky zkrátíte, podstatně snížíte riziko jejich poškození větrem. Při zanedbání této péče mohou keříky vypadat nejen nevzhledně a neupraveně, ale také můžete vážně ohrozit jejich zdraví. Pro různé typy keřů platí různá pravidla střihu.

1

rozměrné keře

Tyto keře tvoří dřevitou základní kostru. První jaro seřízněte lehce hlavní výhon a příští jaro sestříhejte loňské výhonky na polovinu. V dalších letech je dobré je v zimě nebo brzy zjara seříznout tak, že se ponechá jen jeden až tři páry pupenů po loňských výhoncích. Sestřihem základních větví rozlišíte výškovou strukturu a podpoříte tvorbu květů ve všech výškových úrovních. Každý rok pak sestříhněte nejstarší dřevo a tím předejdete přehuštění.

2

polokeře

Některé polokeře mají tak dřevitou bázi, že je můžeme zaříznout hluboce až na 15 až 30 cm vysoký základ keře. Každoročně je třeba takové keře zkrátit až na 1 až 2 pupeny.

3

keře kvetoucí v zimě nebo časně na jaře

Některé keře kvetou pozdě v zimě nebo časně na jaře na loňském dřevu. Takové keře zařízněte na jaře po odkvětu. První jaro po vysazení zkraťte hlavní výhon na polovinu, abyste vytvořili základní kostru. Jakmile odkvete, tak odřízněte každý následující rok 2 – 3 pupeny od základních výhonů.

Keře kvetoucí v zimě nebo časně na jaře se hnojí hned po seříznutí a uprostřed jara je dobré rozprostřít kolem keře mulč, který by měl zabírat zhruba plochu dosahující průměru keře před ořezáním.

Autor: Nikita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak a co udělat v dubnu na zahradě
Po dlouhé zimě je tu konečně jaro a než se pustíme do klasických celoročních prací na zahradě, jako je pletí, kypření a zalévání, máme dnes v plánu si…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.