Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na jednoduchý tvarohový závin z listového těsta – recept

tvarohový závin

Oznámila vám z ničeho nic kamarádka, že se za pár hodin zastaví „na kus řeči“? Anebo si vaše děti žádají něco sladkého? Možná chcete také svačinu, která nebude stále jen rohlík se šunkou nebo chléb se sýrem. Ať už pro hosty, sami pro sebe nebo pro naši rodinu jako oblíbený moučník, můžeme kdykoli snadno a rychle upéct závin z listového těsta. To, jaká bude jeho náplň je plně na vás, my tentokrát chtěli spotřebovat plnotučný tvaroh.

Co je potřeba

  • 2 balíčky mraženého nebo čerstvého listového těsta
  • 2 vaničky plnotučného tvarohu
  • Vanilkový cukr
  • Práškový cukr dle chuti
  • Domácí marmeláda (nemusí být)
  • Vajíčko na potření (nemusí být)

Postup

Necháme rozmrznout dva balíčky listového těsta. Mezitím si můžeme připravit tvaroh tak, že smícháme všechny ingredience, které do náplně patří. Jde tedy o tvaroh, vanilkový cukr a práškový cukr.

Jakmile je připraveno k použití, na vál nasypeme mouku a na ní rozválíme těsto do tvaru obdélníku. Těsto by mělo zůstat asi 2 mm – 3 mm silné. Pokud chceme závin ozvláštnit, na těsto nejdříve natřeme jakoukoli domácí marmeládu nebo kupovaný džem. My volili domácí meruňkovou.

Na vrstvu marmelády natřeme vrstvu tvarohu. Náplň může být úplně u spodního okraje, od kterého začneme rolovat, ale po krajích na stranách a u strany, která bude nahoře na závinu, necháváme asi 4 cm volnou plochu bez náplně. V opačném případě by hrozilo její vytečení.

Jakmile máme marmeládu i tvaroh na těstě, opatrně zavineme, konce stočíme pod závin a přeneseme rychle na plech. To stejné zopakujeme s druhým balíčkem těsta. Před pečením troubu vyhřejeme na 170 °C a záviny z vrchní strany propícháme vidličkou. Aby se neotevřely, můžeme přichytit vrchní okraj párátky.

Dle libovůle ještě potřeme vajíčkem a dáme péct na asi 30 min, dle trouby. Jakmile jsou záviny v troubě zlaté, můžeme je vyndat.

závin s tvarohem
Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.