Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na jogurtové noky se švestkovou merendou | bezlepkový recept

Jak na jogurtové noky se švestkovou merendou | bezlepkový recept

Jogurtové noky se švestkovou merendou | recept. Právě probíhá sezóna švestek a pokud jste se jich již přejedli v jejich syrovém stavu a vyzkoušeli jste všechny Vaše oblíbené moučníky se švestkami, máme pro Vás další tip, co ze švestek připravit. V našem článku se dozvíte, jak si uvařit výbornou a jednoduchou švestkovou merendu. Také zde najdete recept na jogurtové noky, které se ke švestkové merendě skvěle hodí. Celý recept je bez lepku.

Co je potřeba

Na švestkovou merendu je potřeba:

  • 500 g švestek
  • 250 ml smetany
  • asi 4 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce hladké mouky – např. kukuřičné, pohankové či rýžové.

Na jogurtové noky potřebujeme:

  • 2 vejce
  • 250 g bílého řeckého jogurtu
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce solamylu
  • zhruba 300 g hrubé mouky – např. kukuřičné nebo sójové
1

Co je to vlastně merenda?

Merenda je sladká omáčka z ovoce a smetany, kterou vařívaly již naše babičky a prababičky. Merenda se může podávat teplá i studená a můžete si ji připravit třeba z jahod nebo borůvek. U nás je však nejoblíbenější merenda ze švestek. K merendě se hodí např. tvarohové knedlíky, kynuté vdolky, lívance či báč nebo také lehčí jogurtové noky.

2

A jak merendu připravit?

Švestky omyjeme a vypeckujeme, v hrnci je zalijeme asi 1/4 l vody a uvedeme k varu. Ke švestkám přisypeme skořici a vaříme na mírném ohni, dokud švestky nezměknou.

3

Poté je osladíme a přilijeme smetanu rozmíchanou s hladkou moukou (např. kukuřičnou, pohankovou či rýžovou) pro zahuštění. Švestky by měly být částečně rozvařené, ale v merendě by měly zůstat i pevnější kousky.

4

A jak připravit jogurtové noky?

V misce smícháme vejce s jogurtem, solí a solamylem, těsto důkladně rozmícháme a pomalu přisypáváme hrubou mouku (např. kukuřičnou nebo sójovou), dokud těsto nemá správnou nelepivou konzistenci.

5

Z těsta vyválíme několik válečků a rozkrájíme je na stejnoměrné asi 1,5-2 cm dlouhé kousky. Vodu v hrnci přivedeme k varu a vhodíme do ní připravené noky.

6

Poté, co noky vyplavou na povrch, vaříme je dalších zhruba 7 minut. Noky přecedíme a podáváme s teplou merendou.

Tipy

  • Klasickou smetanu můžeme nahradit smetanou sojovou, rýžovou či bezlaktózovou.
  • Místo cukru můžete použít med nebo sirup.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na želé z kiwi | recept
Jak na želé z kiwi | recept
Želé z kiwi | recept. Kiwi je u nás v zimě poměrně snadno dostupné ovoce. Jeho cena sice nenahrává mohutné konzumaci, ale jak se říká, na zdraví…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.