Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na meruňkovo-borůvkový koktejl | recept

Meruňkovo-borůvkový koktejl | recept. Meruňky jsou oblíbeným letním ovocem, plným vitamínů. Nejlepší jsou jistě jen tak, ale skvěle se hodí i do nejrůznějších sladkých, ale i slaných pokrmů. V následujícím receptu je zkombinujeme s borůvkami ve smetanovém koktejlu. Pokud ho ještě doplníte čerstvými bylinkami, připravíte si osvěžující nápoj, který poslouží i coby sladká tečka nebo dezert. Ocení ho jistě i děti, které v něm vypijí snadno schované vitamíny.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 200 g meruněk
  • 200 g kanadských borůvek
  • 1 menší banán
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce smetany
  • 1 lžíci medu
  • špetku skořice a pár zrnek soli
  • snítku máty (část do koktejlu, část na ozdobu)
     
1

Borůvky v prvním kroku očistíme, zbavíme zbylých lístečků a zbytků stonků, řádně je opereme. Nejlépe je použít borůvky kanadské, jsou masitější a šťavnatější a lze je i lépe rozmixovat. Zato však méně barví, což může být někdy nevýhoda, ale v tomto případě je to jedno. Meruňky rozloupneme a vyjmeme pecky. Omyjeme je a každou půlku překrojíme na poloviny. Meruňky pak spolu s borůvkami nasypeme do vyšší nádoby, v níž můžeme ovoce mixovat. Pár borůvek si pak ponecháme stranou na závěr, na ozdobu jednotlivých porcí. Banán oloupeme a rozlámeme na menší kusy, ty naházíme do nádoby k ostatnímu ovoci.

2

Přidáme lžíci medu a ponorným mixérem důkladně promixujeme, aby v koktejlu nezůstaly kousky ovoce. Přilijeme trochu mléka, můžeme si přilepšit několika lžícemi smetany. Pokud chcete odlehčenou verzi, není nic jednoduššího než použít méně tučné mléko. Pro ty, kdož nechtějí nebo nemohou konzumovat mléko kravské, použijte třeba mandlové. 

3

Koktejl pak dochutíme špetkou skořice, případně pár zrnky soli pro zvýraznění chuti. Mátu propereme, ze stonku otrháme lístečky a většinu nasekáme na drobno. Pár lístečků si ponecháme na ozdobu, ostatní pak přimícháme do koktejlu, případně ještě trochu promixujeme. 

Nakonec koktejl rozlijeme do skleniček, ozdobíme zbylými borůvkami a několika lístky máty. V horkých dnech můžeme přidat kostky ledu, případně koktejl před podáváním vychladit v ledničce. Vložíme širší brčka a podáváme. 

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články