Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na Nový rok připravit čočkový salát z vajíček a zeleniny

Majonézou nezatížený, plný zdravé čočky a zeleniny, tedy salát na Nový rok zcela dokonalý.  Pouze vajíčky propojené spojení čočky a zeleniny zajistí salát dokonale šťavnatý a lehký, který v novoročním období mnoho z nás jistě ocení. Navíc vás přesvědčí, že i bez majonézy může být salát sytý a výživný.

Co je potřeba

  • 1 konzerva čočky ve slaném nálevu (nebo cca 250 g uvařené čočky)
  • 1–2 stroužky česneku
  • sůl a pepř k dochucení čočky
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 1 velká červená paprika
  • 2–3 rajčata
  • 5–6 kyselých okurek
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 3 lžíce láku z okurek
  • 3 lžíce olivového oleje
1

Tento čočkový salát potěší bezpochyby i v jiný čas, než je čas novoroční, ovšem právě na Nový rok je zcela dokonalý. Nejen, že je z čočky, která se běžně na Nový rok podává, ale zaujme rovněž i svou jednoduchou a rychlou přípravou, která je také ceněná, stejně jako jeho lehkost a šťavnatost. V rámci jednoduché a rychlé přípravy použijte sterilovanou čočku v konzervě, kterou jednoduše slijte z nálevu a v míse ji ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. 

ochucení čočky solí, pepřem a česnekem
2

K čočce poté přidejte nadrobno nakrájenou papriku s rajčaty.

přidání papriky a rajčat
3

Následně do salátu zakomponujte i nadrobno nasekanou jarní cibulku a na kousky nakrájenou kyselou okurku.

zakomponování jarní cibulky a kyselé okurky
4

Jako poslední do salátu přidejte nadrobno nasekaná vajíčka, která jsou významně lehčím pojidlem čočkového salátu než tradiční majonéza, a to na Nový rok po Vánocích plných dobrot bezpochyby přijde vhod.

propojení čočkového salátu natvrdo uvařeným vajíčkem
5

Na úplný závěr pak tento lehký a šťavnatý čočkový salát ochuťte lákem z okurek, olivovým olejem a dle chuti osolte a opepřete.

Tím je novoroční čočkový salát připravený k okamžitému servírování, ovšem pár hodin odleželý je ještě o něco lepší.

dochucení čočkového salátu

Tipy

  • Klasickou hnědou čočku můžete v tomto receptu vyměnit i za delikátní černou čočku Beluga. Chuť salátu je s ní také skvostná, a navíc významně podtrhne i jeho barevnou pestrost. Tu můžete současně ještě rozšířit o žlutá zrníčka sterilované kukuřice.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.