Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert. Tlačenka, která má nápad, chuť i styl. Coby nepečený dezert totiž překvapí, zaujme a bezpochyby i zachutná. Získá si vás svěžestí, šťavnatostí, jogurtovou lehkostí i líbivými barevnými kousky sladkého ovoce.

Co je potřeba

  • směs jakéhokoliv barevného ovoce (tato tlačenka je připravená z 1 pomeranče, 1 banánu, 1 broskve, 1 malého jablíčka a 4 meruněk)
  • 100 g krupicového cukru
  • 10 g agaru či želatiny
  • 50 ml vody
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 350 g bílého jogurtu (čím smetanovější a tučnější, tím chutnější tlačenka)

 

1

Veškeré ovoce omyjte, očistěte, je-li třeba oloupejte a vypeckujte. Velké plody nakrájejte na drobnější kousky.

Tlačenka vypadá opravdu krásně, pokud do ní přidáte pouze do červena laděné ovoce. Tedy například jahody, maliny, vypeckované višně, třešně nebo borůvky.

2

Do kastrůlku vlijte vodu s mlékem, oslaďte cukrem a vše spolu s agarem či želatinou důkladně rozmíchejte. Poté na středním ohni pomalu a za stálého míchání přiveďte k varu. Pokud jste použili želatinu, nesmíte ji vařit, ztratila by želírovací schopnost. Odstavte roztok ihned po jejím rozpuštění.

3

Následně plamen ztište, přimíchejte jogurt pokojové teploty a opět za stálého míchání 2 minut povařte – pokud jste použili agar-agar. Směs se želatinou již nevařte, jen promíchejte s jogurtem!

4

Na závěr do základu přidejte připravené ovoce a už jen promíchejte.

5

Teplou směs přesuňte do formy vyložené alobalem, povrch urovnejte a při pokojové teplotě nechejte zchladnout a současně tím i zatuhnout. Pak vložte do lednice vychladit.

Takto připravenou tlačenku krájejte na řezy, které můžete před servírováním ozdobit jakýmkoliv toppingem či sladkým datlovým sirupem.

 

  • Smetanovější, jemnější a podstatně plnější chuť bude mít tlačenka, pokud místo plnotučného mléka použijete smetanu na vaření a jogurt nakombinujete v poměru 1:1 s ricottou či lahodným mascarpone.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.