Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na přípravu bramborových šišek se strouhankou | recept

Bramborové šišky | recept. Bramborové šišky jsou jednoduché a levné jídlo, které vařívaly už naše babičky. Šišky, hovorově šlejšky, se dají navařit do zásoby a uchovávat v mrazničce pro pozdější použití. Mohou se podávat i jako příloha třeba ke špenátu. Pokud se do základního těsta nepřidá česnek, poslouží i jako polotovar pro šišky s cukrem a mletým mákem.

Co je potřeba

  • 500 g den předem vařených brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 kávová lžička soli
  • 4–5 stroužků česneku
  • podle potřeby malé množství vody
  • strouhanka
  • máslo
1

Den předem uvaříme brambory ve slupce. Druhý den brambory oloupáme a na jemném struhadle rozstrouháme nebo je prolisujeme. Bramborové těsto se musí ihned po zhotovení vařit, jinak těsto zřídne a rozvaří se, proto si postavíme větší nádobu s vodou na sporák a vodu přivedeme k varu. Než dokončíme práci se šiškami, voda se akorát začne vařit.

2

V dalším kroku si na pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme strouhanku dozlatova. Osmaženou strouhanku odložíme stranou a přejdeme na přípravu bramborových šišek.

3

K bramborám přidáme polohrubou mouku, sůl, vejce a prolisovaný česnek. Suroviny rukama zpracujeme v těsto. Jestliže je hmota příliš hustá a nechce se spojit, přidáme trochu vody. Těsto si rozdělíme na několik částí a z každého dílu ručně vyválíme dlouhý váleček. Ten rozkrájíme na dílky a každý kousek ještě rukou přejedeme, aby byly šišky podlouhlé (viz ilustrační obrázek).

4

Šišky vhazujeme do vroucí vody, pracujeme rychle, aby se stejnoměrně uvařily. Hrnec přiklopíme poklicí a až voda začne opět vřít, ztlumíme teplotu. Hotové uvařené šišky vyplavou na povrch. Vybíráme je děrovanou naběračkou nebo opatrně scedíme. Ihned po uvaření jsou velmi měkké a snadno se lámou.

5

Okapané šišky vložíme na pánev se strouhankou, promícháme a v troubě je lehce zapečeme. Dají se podávat i bez zapékání, mně osobně chutnají víc. Zapečená strouhanka je křupavá. Šišky podáváme s podmáslím, kefírem nebo kyškou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.